Hoe raak je weer verbonden met je partner na ontrouw?

Relatie Chiara Izelaar 9 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Wanneer je partner vreemdgaat staat je wereld op zijn kop. Maar ontrouw hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Met deze tips raak jij weer verbonden met je partner na deze moeilijke tijd.

Binnen een relatie is bijna niets zo heftig als erachter komen dat je partner vreemdgaat. Je vertrouwen is geschaad, je hart is gebroken en je wereld staat helemaal op z’n kop. Hoewel de meeste vrouwen in eerste instantie keihard schreeuwen dat ze hun partner nooit meer willen zien, ligt het vaak een tikkie gecompliceerder. Want hoe zit het met jullie woning, de kinderen en alles wat jullie nog meer hebben opgebouwd met z’n tweetjes? Als je jullie toekomst samen niet wil weggooien zul je ontrouw wel moeten vergeven. Maar hoe herstel je van je hartbreuk, herstel je het vertrouwen en raken jullie weer verbonden?

Opnieuw verbinden

De Gottman-methode is een populaire, op onderzoek gebaseerde vorm van relatietherapie. John Gotmann, psycholoog en schrijver van het boek What Makes Love Last, stelt dat het proces om opnieuw met je partner te binden na ontrouw bestaat uit drie hoofdstappen; verzoening, overeenstemming en gehechtheid.

In eerste instantie is het belangrijk dat de overspeler spijt betuigt en de schuld volledig op zich neemt. ‘Verzoening kan niet plaatsvinden als de bedrieger volhoudt dat het slachtoffer de schuld deelt voor de zaak’, aldus John Gottman.

Behoeften

Daarnaast is het belangrijk dat de oorzaak van de ontrouw achterhaald wordt. In de meeste gevallen gaat iemand vreemd als hij iets tekort komt. Of dit nu liefde, aandacht, begrip of seks is, de persoon in kwestie is opzoek gegaan naar “opvulling”.

Vreemdgangers zijn per definitie niet opzoek naar iemand anders, maar naar een andere identiteit. Iemand kan vreemdgaan, omdat ze zich een ander persoon voelen onder het gezelschap van een ander. Zo kunnen ze zich slimmer, sexier, charmanter en levendiger voelen bij hun minnares.

Bij hun partner thuis voelen ze zich misschien wel onzichtbaar, ondergewaardeerd, saai of oud. Dit rechtvaardigt diens acties uiteraard niet, maar het geeft wel inzicht in zijn of haar behoeften.

Hoewel de meeste koppels met woede, angst en verdriet blijven rondlopen, is het juist de bedoeling dat jullie de kern van het probleem aanpakken. Waar ging het mis? Wat leidde tot deze beslissing? Hoe kan het worden voorkomen? Wat verwachten jullie van elkaar? En vooral; wat hebben jullie van elkaar nodig om jullie relatie weer op de rails te krijgen en om te voorkomen dat de verleiding opnieuw ontstaat?

De gebeurtenissen en de context die hebben geleid tot een affaire zijn geen excuus, maar bieden wel duidelijkheid over waarom het gebeurde. Bespreek jullie wensen en behoeften, zodat jullie beiden de kans krijgen om hierop in te spelen.

Vertrouwen

Om overeenstemming te bewerkstelligen is het belangrijk dat jullie elkaar – opnieuw – leren vertrouwen en waarderen. Harville Hendrix, relatiepsycholoog en de bedenker van de methode Imago Relatie Therapie, zweert bij een speciale oefening om elkaars vertrouwen terug te winnen.

Het is de bedoeling dat beide partners twintig kleine liefdesacties bedenken voor elkaar om uit te voeren. Van een ontbijtje op bed tot een bosje bloemen en een liefdesbriefje; wissel de verlanglijstjes uit en probeer één handeling per dag af te vinken. Omdat jullie elkaars wensen vervullen zullen jullie elkaar meer waarderen én omdat jullie je aan de afspraak houden komt het vertrouwen langzaam, maar zeker terug.

Positieve gedachten

Lukt het je niet om je partner te vergeven? Vergeven doe je niet voor een ander, maar voor jezelf. Probeer je niet te concentreren op de negatieve gevolgen van de ontrouw, maar verleg je focus op de goede tijden die jullie vroeger hebben gedeeld. Pas wanneer je hiertoe in staat bent kunnen jullie de intieme verbinding herstellen.

Communicatie en seks zijn essentieel in deze fase. Door met elkaar te praten weten jullie wat er omgaat in elkaars hoofd. Seks versterkt jullie emotionele band, maar tegelijkertijd is het belangrijk om elkaars seksuele behoeften te begrijpen. Praat over jullie verlangens, luister naar elkaars lichaamstaal en respecteer elkaars wensen.

De toekomst

Zodra jullie verzoening, overeenstemming en gehechtheid hebben bereikt, is het tijd om jullie toekomst – dan wel opnieuw – vorm te geven. Hiervoor kunnen jullie The Sound Relationship House theorie van Gottman goed toepassen.

Volgens deze theorie zijn er zeven relatieniveaus. De bovenste twee lagen bestaan uit “het maken van levensdromen” en “het creëren van gedeelde betekenis”. Tijdens deze periode van betekenisgeving kunnen jullie vaststellen welke doelen jullie samen willen nastreven. Of dit nu een kinderwens, wereldreis, droomhuis of eigen bedrijf betreft; ga hier samen voor!

Dit is namelijk de ultieme manier om weer als koppel door het leven te gaan. Door samen naar een doel te werken wordt jullie relatie sterker dan ooit. Het kost misschien flink wat tijd, energie en emoties om deze plek te bereiken, maar als jullie dit samen aangaan is de kans op vereniging heel groot. Lukt het niet om dit samen op te lossen? Een relatietherapeut kan jullie begeleiden in het proces.

Lees ook:

Emotioneel vreemdgaan: 3 manieren waarop dit kan gebeuren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen