Je verstandskiezen laten verwijderen wordt draaglijker met deze fijne tips!

Gezondheid Chiara Izelaar 17 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Ai, de tandarts heeft laten vallen dat je verstandskiezen er nu toch echt uit moeten. Er is geen ontkomen aan. Het is algemeen bekend dat het laten trekken van je verstandskiezen niet bepaald gezellig is. We kunnen het dan ook niet aangenamer voor je maken, maar wel een tikkie draaglijker met deze fijne tips!

Maak een afspraak 

‘Duh!’ Zou je denken. Maar een afspraak is niet 1,2,3 gemaakt. Sommige klinieken hebben zulke lange wachtlijsten, dat je aan het einde van de zomer van 2039 een keer aan de beurt komt. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak om een nog langere wachttijd te voorkomen.

Kies de juiste arts 

Sommige tandartspraktijken zijn gekwalificeerd om de ingreep zelf uit te voeren. Andere tandartsen zullen je een verwijsbrief geven voor een kaakchirurg in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij de kliniek én arts. Je kunt eventueel recensies opzoeken van voorgangers. Bestempelden zij de desbetreffende arts als vriendelijk, kundig en fijn of juist niet?

Laat je niet gek maken

Nu je toch aan het Googelen bent is de verleiding groot om andermans ervaringen te lezen. Don’t do this! Ieder lichaam is én reageert anders. Het horror verhaal van Marie hoeft niet te betekenen dat ook jij een trauma voor de kaakchirurg oploopt. Spaar jezelf en laat alles op je afkomen.

Vul het medicijnenkastje aan 

Je krijgt uiteraard een paar receptjes mee na de behandeling. De kans is groot dat je naar huis gaat met in water oplosbare ibuprofen en een speciaal spoelmiddel om je wond schoon te houden. Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat extra paracetamol geen verkeerd idee is. Enne, sla ook maagbeschermers in. Zwakke maagjes zijn niet bestand tegen al die ‘verdovingsmiddelen’.

Én de koelkast! 

Na de ingreep is het onmogelijk om te kauwen. Je kaak staat stijf van de verdovingen en als die al volledig zijn uitgewerkt ben je echt niet in staat om hard voedsel weg te werken. Van soepjes tot yoghurt en babykoekjes; sla een dikke voorraad in. Zorg voor variatie, vitaminen en mineralen. Dit kan je lichaam goed gebruiken om te herstellen!

Handig: Deze courgettesoep geeft je immuunsysteem een flinke boost

Én de vriezer! 

Ice ice baby… En dan niet om van te snoepen, maar om je hamsterwangetje te koelen. Trust me; dat wil je!

Maak je agenda vrij 

Bij de één duurt het genezingsproces een paar dagen, bij de ander een paar weken. Houd er hoe dan ook rekening mee dat je de eerste dagen geen inspannende activiteiten kunt verrichten!

Neem iemand mee 

Ter afleiding, om zijn handen fijn te knijpen of om je veilig thuis te brengen!

Probeer te ontspannen

Kalmeringstabletjes, meditatie of rustgevende muziek; maak gebruik van wat voor jou werkt om zen te raken. Neem een half uur voor de behandeling paracetamol in. Dit helpt alvast tegen de komende pijn.

TIP: Dit is de beste manier om te ontspannen voor jouw sterrenbeeld

No worries; je voelt écht niets 

Écht niet! Je krijgt niet voor niets verdovingen, waar je trouwens ook amper iets van voelt als je het mij vraagt.

Laat weten waar je behoefte aan hebt

Sommige mensen vinden het fijn om precies te weten wat er – in dit geval – in hun mond gebeurt. Anderen worden liever vermaakt door koetjes en kalfjes. Misschien vind je het juist fijn om je oordopjes in te houden. Whatever works for you; laat het je behandeld arts weten, zodat hij hier rekening mee kan houden!

Nabehandeling 

Pfew, dat is een grote opluchting. En maak je geen zorgen, want je krijgt een tropisch oerwoud aan papier mee waar precies opstaat hoe je de wond(en) moet behandelen. Neem dit goed door, houd je eraan en begin bij thuiskomst METEEN met koelen!

Relax

Vraag niet teveel van je lichaam, zodat je haar de kans geeft om te genezen. Bingewatch je favo serie, lees heel je boekenkast uit of ga aan de slag met puzzels. Afleiding is meer dan welkom!

Tijd voor Netflix: Deze Netflix serie zou je moeten kijken, gebaseerd op je sterrenbeeld

Bij twijfel; BELLEN! 

Een dikke wang en een zeurende pijn horen er nu eenmaal bij. Blijft de wond bloeden? Willen de pijnstillers niet baten? Of heb je koorts? Pleeg dan een belletje naar de kliniek!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme