Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 20 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Verzorgingsproducten voor je baby? Dit heb je écht nodig

Wanneer je gaat kijken wat je nodig hebt aan verzorgingsproducten voor je baby, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn zo veel zalfjes, crèmes, olietjes en zelfs babyparfums op de markt, dat je niet goed weet wat je nou écht nodig hebt.

We kunnen je alvast verklappen: de verzorgingsproducten die je echt nodig hebt met een baby, die zijn op een hand te tellen.

Deze verzorgingsproducten voor je baby heb je niet per se nodig

Een commode vol met verzorgingsproducten voor je baby is niet nodig volgens dermatoloog Marjolein Leenarts. Op Instagram vertelt ze in een video over de producten die echt nodig zijn wanneer je een baby krijgt. Vaak halen kersverse ouders (en ouders die al een tijdje kinderen hebben), veel te veel verzorgingsproducten in huis die helemaal niet nodig zijn.

Vaak bevatten veel van die producten ook nog een onnodige ingrediënten, waar je baby helemaal geen baat bij heeft. Bovendien maken de talgklieren bij je baby nog geen talg aan. Het haar van je kindje wordt dan ook nog niet vet en dus niet vies. Shampoo is dus niet nodig. Je kan de haartjes van je kindje gewoon spoelen met water. Heeft je baby nou een enorme bos haar en komt daar wel eens spuug in bijvoorbeeld? Dan kan je een keer per week een milde shampoo gebruiken.

Pas op met zeep zoals badschuim

Ook worden baby’s nog niet vies. Je baby wassen met zeep is dan ook overbodig. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor de huid van je kindje, niet doen dus! Zeep tast de beschermende vette laag aan op de huid van je baby en daardoor kan je kind een droge huid krijgen. Zelfs eczeem kan het gevolg zijn van te vaak wassen met water en zeep. Twee tot drie keer per week wassen met water (in een badje of onder de douche) is meer dan genoeg. Wordt je kindje ouder dan is tot een jaar of tien om de dag douchen voldoende. Verder is het ook niet nodig om je baby in te smeren met olie of crème na het badderen.

Verzorgingsproducten voor je baby die je écht nodig hebt

Kijk eerst naar wat je baby nodig heeft. Heeft je kindje van zichzelf een droge huid? Dan kan je wat verzorgende olie in het badje doen of je kindje na het wassen insmeren met een neutrale vette zalf zonder parfum.

Iets wat elke ouder op de commode zou moeten hebben staan is babybillenzalf tegen rode billetjes. Elke baby heeft wel eens last hiervan en daarom is dit echt een verzorgingsproduct dat je vaker zal gebruiken.

Het is heel erg belangrijk om de huid van je baby en kinderen (maar ook die van jezelf) te beschermen tegen de zon. Een zonnebrandcrème is dan ook aan te raden, helemaal als je een zomerbaby hebt.

Kortom, veel verzorgingsproducten voor je baby heb je niet nodig, maar deze wel:

  • babybillenzalf
  • zonnebrandcrème
  • bij een droog huidje: neutrale vette zalf en olie voor het badje

Pukkeltjes bij je baby: dit zijn de meestvoorkomende oorzaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme