Pukkeltjes bij je baby: dit zijn de meestvoorkomende oorzaken

Kinderen Lise Steegmans 25 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De huid van je baby is erg kwetsbaar. Er zijn al talgkliertjes, maar die produceren bijna geen talg. Ook moeten de structuur en de zuurgraad van de huid zich nog helemaal aanpassen aan het leven buiten jouw buik. Het is dan ook niet zo gek dat veel baby’s er de eerste tijd wat verfomfaaid uitzien en last hebben van huidproblemen en pukkeltjes.

Pukkeltjes komen bijna bij alle baby’s voor en zijn vrijwel altijd onschuldig.

Pukkeltjes bij je baby

Hieronder zie je de meestvoorkomende oorzaken van pubbeltjes bij baby’s.

Baby-acne

Een paar weken na de geboorte kan je baby last krijgen van pukkeltjes, die lijken op jeugdpuistjes. In de meeste gevallen verschijnen ze in de tweede tot vierde week op je baby’s wangen of rond zijn mond. De precieze oorzaak van baby-acne is niet bekend. Het kan komen door de hormonen die je baby van jou mee heeft gekregen. Gelukkig zijn de puistjes onschuldig en verdwijnen ze vanzelf weer.

Miliae

Heeft je baby witte stippeltjes in het gezicht – vooral rond de neus – ter grote van een speldenknop? Deze verstopte talgkliertjes heten miliae, ook wel geschreven als mila en milia. Bijna de helft van alle kinderen heeft er last van. Het witte puntje is een beetje talg uit de kliertjes, die in de baarmoeder voor huidsmeer zorgden. De witte bultjes gaan soms open, waarbij de inhoud naar buiten komt. Miliae is gelukkig onschuldig en verdwijnt vanzelf weer.

Erythema Toxicum Neonatorum

Soms hebben baby’s geen pukkeltjes in hun gezicht, maar vlekjes die lijken op vlooienbeten over de rest van het lichaam. Dit duidt op erythema toxicum neonatorum, afgekort ETN. Dit is een goedaardige huidafwijking die bij dertig tot zeventig procent van de pasgeboren baby’s voorkomt. ETN verschijnt meestal op de tweede of derde dag na de geboorte, maar ook wel eens later. De huiduitslag kan variëren van een paar pukkeltjes tot wel honderden. De oorzaak is niet bekend. Meestal verdwijnen de plekken na een week weer. In een zeldzame gevallen houdt ENT een aantal maanden aan.

Warmte-uitslag

Ook kan je baby warmte-uitslag krijgen. Dit zijn jeukende rode plekjes en blaasjes in je baby’s gezicht en nek en op zijn borst en rug. De plekjes ontstaan doordat de zweetklieren verstopt raken. Je baby kan hier vooral last van hebben bij warm weer. Maar het komt ook voor bij kinderen die verhoging hebben. Ook hier verdwijnen de klachten vaak vanzelf weer.

Tot huilen aan toe liggen kindjes ‘s avonds in hun bed te krabben: wat te doen bij eczeem? Dat lees je hier.

Van acne tot eczeem: alles over huiduitslag bij baby’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme