Vivian (33): ‘Mijn vriend blijft gewoon roken tijdens mijn zwangerschap’

Algemeen Valéry de Voijs 21 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Roken tijdens de zwangerschap is natuurlijk heel ongezond. Vivian (33) stopt daarom meteen met roken wanneer zij ontdekt dat ze zwanger is. Haar omgeving is echter minder gemotiveerd om te stoppen. Sterke nog: haar eigen partner rookt tijdens haar hele zwangerschap gewoon door.

“Niet alleen mijn vriend, maar ook zijn ouders en zusje rookten gewoon door”

Roken tijdens de zwangerschap

Ik heb mijn halve leven veel gerookt. Wat met een paar sigaretjes begon op de middelbare school, werd al snel een pakje per dag tijdens mijn studententijd. Op mijn dieptepunt rookte ik zo’n anderhalf pakje per dag. Ik heb wel eens geprobeerd te stoppen, maar tevergeefs. Steeds als ik een paar weken was getopt, begon ik weer. Dat mijn vriend ook rookt, hielp natuurlijk niet. Telkens als ik wilde stoppen, kwam ik door hem weer in de verleiding.

De afgelopen jaren rookten wij gezamenlijk zo’n pakje per dag. We hadden zo ons eigen ritueeltje: ’s ochtends in de tuin met een kopje koffie, tijdens het telefoneren, en na iedere maaltijd. Dit veranderde toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. Hoe verslaafd ik ook was; ik wist dat ik moest stoppen. Ik wilde mijn baby niet in gevaar brengen door een aantal sigaretten per dag.

Ik ben accuut gestopt. Dat was natuurlijk erg moeilijk aan het begin, maar ik wist waar ik het voor deed. Een gezonde zwangerschap, en gezonde baby betekenden alles voor mij. Mijn vriend daarentegen zag de noodzaak van het stoppen met roken niet in. Hij rookte dan ook gewoon stevig door. We hebben er tal van discussies over gevoerd, maar hij zag er simpelweg de ernst niet van in.

Ik weigerde om mee te rijden

Wanneer we in de auto reden, stak hij gewoon een sigaret op. Hij vond dat ik niet moest klagen, omdat hij een raampje open had. Uiteindelijk weigerde ik om bij hem in de auto te zitten als hij zou roken. Als we toch een eindje samen moesten rijden, klaagde hij dat hij op de parkeerplaats moest stoppen om te roken.

Daarbij vond ik sigaretten in de badkamer, nadat hij in bad was geweest. Het is niet alleen vies, maar ik vind het heel ongezond. Hij is niet de enige die door bleef roken tijdens mijn zwangerschap. Ook zijn ouders en zusje staken de ene na de andere sigaret op als we op bezoek kwamen. Ze rookten dan met z’n vieren allemaal binnen in hun woonkamer, terwijl ik daar met een zwangere buik tussen zat.

Van nature ben ik niet iemand die haar grenzen aangeeft, of erg voor mezelf opkomt. Dit heb ik echter tijdens mijn zwangerschap moeten leren. Hoewel ik het moeilijk vond om hen aan te spreken, heb ik het toentertijd wel gedaan. Helaas werd er door mijn schoonouders geen gehoor aan gegeven. Ze wilden best minder roken, maar stoppen zat er niet in.

Uiteindelijk ben ik tijdens mijn zwangerschap niet meer mee gegaan. Mijn vriend is uiteindelijk gedurende een half jaar alleen bij hen langsgegaan. Hoe moeilijk ik het ook vond dat mijn omgeving bleef roken, ben ik trots op mezelf dat ik heb geleerd om van mezelf af te bijten.”

Is te veel gember gevaarlijk? Dit zijn de bijwerkingen als je (te) veel gember eet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme