De babyuitzet van Marleen (38): ‘Ik ben bewust alleenstaande moeder’

Babyuitzet Jana Witteman 21 jul 2023
Leestijd: 5 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week Marleen (38): die na een jarenlang traject moeder is van Lux. Nu runt ze de boel als alleenstaande moeder.

Bio van Marleen

Leeftijd: 38 jaar
Kinderen: Lux (11 weken)
Beroep: Ambulant begeleider
Kosten babyuitzet: +/- 2100 euro

De babyuitzet van Marleen

Heel bewust heeft Marleen er voor gekozen om alleenstaande moeder te worden. Kan ik de juiste partner niet vinden? Dan laat ik mijn kinderwens op een andere manier in vervulling gaan, dacht ze. Toen was ze 32 jaar. Op haar 33ste start ze een traject bij het Rijnstate Ziekenhuis. De keuze voor een ziekenhuisdonor is ook een bewuste afweging geweest. “Je kunt via de Deense Cryos Bank ook een donor zoeken. Dat is een soort ‘vandaag besteld, morgen in huis’-systeem. Ik ben bewust voor een Nederlandse ziekenhuisdonor gegaan. Lux kan als hij 16 jaar is zelf kiezen of hij wil weten wie zijn biologische vader is.”

Aan de start van haar traject kreeg Marleen wat terughoudende reacties. Ze komt uit een klein dorp, waar haar ouders en broer nog altijd wonen. “Met name mijn ouders hoopten dat ik nog iemand zou vinden met wie mijn kinderwens in vervulling kon gaan. Maar eenmaal zwanger, waren juist mijn ouders door het dolle heen. Uiteindelijk zijn de reacties juist heel positief en loop ik met trots door het dorp.”

Hoe heb je het aangepakt met de babyuitzet als alleenstaande moeder?

“Eigenlijk heb ik zelf heel weinig voor de babyuitzet hoeven doen. Veel vriendinnen zijn de babyfase al ontgroeid. Tijdens het traject van zwanger worden kreeg ik kisten vol met slaapzakken, boxkleden en kleren. Zelfs een peuterbed kreeg ik al aangeboden. Gelukkig heb ik een grote zolder, dus alles heb ik aangenomen. Dan zou ik later nog kunnen kijken wat ermee te doen. Toen ik uiteindelijk zwanger was – toch wel een bijzondere zwangerschap – kwamen er zelfs vrienden van mijn broer met spullen aanzetten. Heel erg lief. Daardoor was er ook wat te kiezen. De hoeveelheid kaartjes die ik heb gekregen is indrukwekkend.

De kinderwagen van Marleen Foto: Privé Marleen

Toen ik eenmaal zwanger was, wilde ik de uitzet zoals ik het in mijn hoofd had. Een mooie kinderwagen was een droom, dus die heb ik zelf nieuw gekocht zoals ik hem het mooist vind. Tijdens de aanschaf was ik pas elf weken zwanger, maar er kwam een mooie actie voorbij. Ik heb de Bugaboo Fox 3 gekocht voor 900 euro.”

Had je op voorhand een budget in gedachten?

“Ik had een budget van 2000 euro in mijn hoofd. Uiteindelijk heb ik zo’n 2100 euro besteed. Maar op bepaalde dingen heb ik ook bewust bezuinigd en ik heb bijvoorbeeld een Tripp Trapp stoel met alles erop en eraan gekregen. Dat scheelt ontzettend.

De prijzen van een Maxi Cosi lopen heel erg uiteen. Je kunt er eentje kopen met een draaisysteem en allerlei toestanden. Voor je het weet ben je in zo’n geval 600 euro kwijt. Ik heb er een gekocht van 200 euro. Voor de babykamer heb ik de keuze gemaakt geen set te kopen. Ten eerste omdat ik dat persoonlijk niet mooi vind. Ten tweede omdat je voor een beetje degelijke kamer dan al gauw 800 euro betaalt.”

Welke keuzes heb jij gemaakt voor de babykamer?

“Het bedje inclusief matras heb ik voor 30 euro overgenomen. Een commode heb ik bij de Ikea gekocht en qua kledingkast heb ik een normale kast gekocht. Zo’n babykast groeien kinderen snel weer uit. Deze kast kan hij gebruiken totdat hij uit huis gaat”, lacht Marleen.

Babykamer, babybedje
De babykamer van Lux Foto: Privé Marleen

“Zodra ergens ‘baby’ voor staat, betaal je veel meer. Daarom heb ik op aanraden van mijn moeder bijvoorbeeld een normale afvalemmer gekocht als luieremmer.”

Heb je ook een miskoop gedaan?

“Ik heb ook een draagshirt gekocht, maar die heb bijna niet gebruikt. Je moet je kindje dan namelijk alsnog ondersteunen waardoor je je handen niet vrij hebt. Dat shirt heb ik misschien twee keer aangehad.

Daarnaast zou ik een tummy tub afraden; ik heb die geleend, maar eigenlijk niet gebruikt. Lux vindt daar niets aan. De baby zou daarvan het gevoel kunnen krijgen weer in de baarmoeder te zitten, maar voor hem werkt het dus niet.”

Was is onmisbaar voor andere ouders?

“Een fijne draagzak, zou ik zeggen. Ik gebruik zelf de draagzak van ByKay. Dan heb je even helemaal je handen vrij. Zeker in de fase dat Lux bijvoorbeeld veel krampjes had, was hij alleen te troosten als ik ging lopen. Door hem in de draagzak bij me te dragen, kon ik bijvoorbeeld tegelijkertijd eten koken.

Als je de kans hebt, zou ik wel de draagzak of draagdoek eerst lenen. Ik vond eerst bijvoorbeeld de draagdoek heel fijn, maar nu hij wat groter wordt, is dat toch wurmen met de beentjes. Het is zonde als je dan alles al hebt gekocht. Bovendien zit zo’n draagzak bij iedereen anders.”

Wat is je beste tip voor andere ouders?

“Investeer in een goede borstkolf als je borstvoeding geeft. En wellicht kun je ook nog geld van de verzekering terugkrijgen voor de kosten omtrent borstvoeding. Ik krijg jaarlijks 200 euro van de verzekering terug. Op aanraden van de kraamhulp ben ik voor een kolf van Medela gegaan. Die was wel behoorlijk prijzig, 350 euro, maar die kun je echt handsfree gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden kan ik nu kolven. Dat is handig multitasken als alleenstaande moeder.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

  Cheyenne (26): ‘Ik ben vooral voor het uiterlijk gegaan’

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme