Hoeveel kinderbijslag krijg je in 2023 en wanneer staat het op je rekening?

Ouderschap Laurien Bleeker 21 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Zodra je een kindje krijgt, heb je automatisch recht op kinderbijslag. Dat is een bedrag dat je elke drie maanden krijgt van de overheid. Hiermee kun je een deel van de kosten die hebt met kinderen betalen. Vraag het wel zelf aan: meestal ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met daarin informatie over het aanvragen van de kinderbijslag. Ontvang je die niet, maar heb je wel een kindje gekregen? Check dan even de website van de SVB. De kinderbijslag wordt elk jaar op dezelfde momenten op je rekening gestort. Per jaar en per leeftijd van je kind kan de hoogte van de kinderbijslag verschillen. Zo gaat de kinderbijslag in de tweede helft van 2023 bijvoorbeeld iets omlaag.

Het bedrag van de kinderbijslag 2023 is wettelijk bepaald en stijgt of daalt aan de hand van de consumentenprijsindex. Afgelopen jaar steeg de kinderbijslag flink, maar de tweede helft van 2023 daalt deze weer een beetje. We zetten alle ins en outs over de kinderbijslag 2023 voor je op een rij.

Bedragen kinderbijslag 2023: wat ontvang je per kind?

Per 1 juli 2023 ontvang je per kind iets minder kinderbijslag dan de kwartalen daarvoor. De bedragen van de kinderbijslag zijn vanaf dit moment:

  • Kinderen van 0-5 jaar: €261,60 per drie maanden
  • Kinderen van 6-11 jaar: €317,77 per drie maanden
  • Kinderen van 12-17 jaar: €373,85 per drie maanden

Heb je meerdere kinderen, dan worden de bedragen opgeteld en krijg je dit in een keer gestort op je rekening per kwartaal. Een voorbeeld: stel je hebt drie kinderen van twee, vier en zeven jaar, dan ontvang je in oktober 2023 het volgende bedrag aan kinderbijslag: kind van 2 jaar €261,60 + kind van 4 jaar €261,60 + kind van 7 jaar €317,77 = €840,97.

Dubbele kinderbijslag 2023

Ook in andere gevallen kunnen ouders of verzorgers kinderbijslag ontvangen. Bijvoorbeeld wanneer je zorgt voor kinderen van je partner of ex-partner, wanneer je een pleegkind verzorgt of wanneer je zorg voor een kind alsof het je eigen kind is.

Soms heb je recht op dubbele kinderbijslag. Bijvoorbeeld als je hoge kosten voor je kind moet maken omdat het ziek of gehandicapt is, intensieve zorg nodig heeft of niet thuis woont om een bepaalde reden. Bekijk daarvoor altijd de website van de SVB.

Wanneer ontvang je kinderbijslag?

Kinderbijslag ontvang je vanaf het moment dat je baby wordt geboren. Dit wordt gestort per drie maanden en altijd als het kwartaal is afgelopen. Voor de kinderbijslag van 2023 zijn de betaaldagen op:

  • 31 maart 2023 (eerste kwartaal)
  • 3 juli 2023 (tweede kwartaal)
  • 2 oktober 2023 (derde kwartaal)
  • 2 januari 2024 (vierde kwartaal)

Het bedrag van de kinderbijslag staat dan een dag of een paar dagen later op je rekening. Krijg je een kindje in juni, dan geldt dat je kinderbijslag ontvangt vanaf het derde kwartaal van dat jaar. Dus in oktober ontvang je dan de eerste keer kinderbijslag.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Als je kind achttien jaar wordt, dan stopt de kinderbijslag automatisch. Wanneer je voor het laatst kinderbijslag ontvangt, hangt af van de geboortedag van je kind. Vaak ontvang je het laatste kwartaal waarin je kind achttien jaar is geworden nog kinderbijslag en daarna niet meer. De kinderbijslag in 2023 en andere jaren stopt automatisch zodra je kind de leeftijd van achttien bereikt heeft, dus daar hoef je niet zelf iets voor te doen.

Pauline (30): ‘Ik gebruik het spaargeld van mijn kinderen soms voor mezelf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme