Pauline (30): ‘Ik gebruik het spaargeld van mijn kinderen soms voor mezelf’

Persoonlijk Vera Guldemeester 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Pauline heeft het als alleenstaande moeder van twee jonge kinderen niet altijd even makkelijk. Ze werkt veel en heeft daarnaast fulltime de zorg voor haar kinderen. Ze vindt zichzelf een goede moeder, behalve op één punt. “Ik haal steeds vaker geld van de spaarrekeningen van de kinderen om voor mezelf te gebruiken”, vertelt ze aan Famme.

“Drie maanden na de geboorte van mijn jongste zoon verbrak mijn ex onze relatie. Hij vond het vaderschap en het leven met kinderen maar niets. In één klap kwam ik er helemaal alleen voor te staan. Alimentatie betaalde hij niet. Hij was alleen maar bezig met uitgaan, drank en andere vrouwen. Helaas voor de jongens liet hij al snel niets meer van zich horen. Ik kon, en wilde, niet anders dan de volledige zorg op mij te nemen.

Hulp van ouders

De eerste maanden als alleenstaande moeder waren niet makkelijk. We verhuisden van een ruim huis naar een klein appartement. Ik maakte lange dagen op mijn werk, terwijl mijn salaris allesbehalve goed was. Gelukkig hielpen mijn ouders mee waar ze konden. Zij brachten de oudste naar school en pasten terwijl ik werkte op de jongste. Op de verjaardag van mijn oudste zoon vroegen mijn ouders of ik een spaarrekening voor allebei de kinderen kon openen. Zij zouden daar dan elke maand geld op storten, zodat ze later een potje zouden hebben. Dit zouden ze dan kunnen gebruiken voor hun studie of rijbewijs. Ik zou me daar dan in ieder geval niet druk om hoeven te maken.

Grote spaarrekening

Op dit moment hebben de kinderen al vier jaar een spaarrekening waar mijn ouders iedere maand bij allebei €100 op storten. Ik ben ze hier natuurlijk ontzettend dankbaar voor. Als ik het totaalbedrag zie dan hebben ze inmiddels veel meer geld op hun spaarrekening dan ik. Sterker nog: ik mag blij zijn als ik rondkom. Eten, gas, elektriciteit, judo-les: het is allemaal hartstikke duur.

Stiekem stelen

Ik ben er allesbehalve trots op, maar sinds een jaar haal ik af en toe stiekem wat geld van hun spaarrekeningen om voor mezelf te gebruiken. Het begon met één keer €50. Ik trakteerde mezelf toen op nieuwe schoenen. Ik had geen geld en mijn oude waren kapot. Niet lang daarna haalde ik er weer geld af voor een nieuwe parfum. Laatst heb ik er zelfs bij allebei €200 vanaf gehaald, omdat ik nieuwe kleding nodig had.

Niet trots

Ik ben er allesbehalve trots op en ik schaam me er zelfs voor dat ik van mijn kinderen steel. Iedere dag weer sta ik vroeg op om keihard te gaan werken, maar ik kom gewoon niet met mijn geld uit. Nooit kan ik iets leuks voor mezelf kopen. Al het geld gaat naar de woning, eten en de kinderen. Ik voel me schuldig, maar aan de andere kant denk ik ook: mijn kinderen weten niet eens van de spaarrekening af. Tegen de tijd dat ze achttien zijn staan er duizenden euro’s op. Dan is het heus niet erg dat ik er nu af en toe wat af haal.

Terugstorten

Ik heb mezelf voorgenomen dat tegen de tijd dat ze volwassen zijn, ik het weer heb aangevuld. In totaal heb ik nu van allebei de rekeningen €500 afgehaald. Hopelijk vind ik binnenkort een baan met een beter salaris, waardoor ik het geld kan terug storten. Voor nu ‘trakteer’ ik mezelf af en toe op iets leuks van het geld van mijn kinderen.”

Dilemma: ‘Zal ik mijn beste vriend vragen om zaaddonor te worden?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme