Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Algemeen 1 okt 2021

De voordelen van niet laten toucheren tijdens je bevalling

Voordat je zwanger bent, heb je waarschijnlijk niet eerder van deze term in combinatie met bevallen gehoord. Toucheren wordt heel vaak gedaan bij vrouwen die aan het bevallen zijn, maar dat wil niet zeggen dat het voordelig is voor moeder en kind.

Het is een standaardprocedure tijdens de bevalling en als je hier verder niets vanaf weet, dan laat je het vaak ook gewoon gebeuren. Toch vinden veel vrouwen dit toucheren niet fijn en dat bevordert de bevalling niet. Laat je dus goed informeren over toucheren en vraag jezelf van tevoren af of je dit wel of niet wilt toelaten.

Toucheren

Als je bevalling is begonnen(thuis bent of in het ziekenhuis) dan zal de verloskundige je vragen om te toucheren. Tijdens dit inwendige onderzoek voelt ze met twee vingers in je vagina hoe ver de ontsluiting (hoe ver je baarmoedermond open staat) is.

Ook voelt ze hoe de baarmoedermond aanvoelt: die wordt namelijk weker naarmate de bevalling vordert. Echter is het een momentopname en zegt het uiteindelijk niet heel veel over het verdere verloop van je bevalling. Ontsluiting heeft geen boodschap aan tijd.

Waarom je tijdens de bevalling dankbaar bent als je hebt gesport tijdens je zwangerschap

De nadelen van toucheren

Veel vrouwen ondervinden dan ook alleen maar de nadelen van toucheren, want stel je bent al uren weeën aan het opvangen en de verloskundige constateert dat je nog maar 2 centimeter ontsluiting hebt… Dat werkt zeer demotiverend, terwijl de situatie over een uurtje heel anders kan zijn.

Uit je bubbel

Daarnaast word je even uit je bubbel gehaald, want voor toucheren moet je op bed gaan liggen. Ook gaat de verloskundige met haar vingers je vagina binnen, wat best wat spanning op kan leveren: niet fijn voor je bevalling!

Kans op infecties

Zijn je vliezen gebroken, dan geeft toucheren kans op infecties en ook daar zit je niet op te wachten tijdens of na je bevalling. En soms breken je vliezen door het toucheren, waardoor je bevalling heel anders kan lopen dan hoe Moeder Natuur het van plan was.

Wat dan wel?

Je verloskundige kan ook op andere manieren zien hoe jouw bevalling verloopt. Zo hebben veel vrouwen een ‘purple line’ tijdens de bevalling. Dit is een paarse lijn die te zien is op de bilspleet. Hoe langer en donkerder de lijn, hoe lager de baby zit.

Vaak wordt ook je ademhaling anders en wil je van houding wisselen als de baby onderweg is. En in een bevalbad kan je ook zelf eens voelen of je al een deel van het hoofdje voelt. Laat dus alleen toucheren als je er zelf achter staat en goed geïnformeerd bent over deze handeling.

10x dit vertelt niemand je over seks na de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De voordelen van niet laten toucheren tijdens je bevalling
Sluiten