Stel jezelf elke dag deze 4 vragen

Mind Muriel Oonincx 28 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

De meeste mensen, net als ikzelf, vallen de dag aan en beginnen zonder erover na te denken emails te checken en to-do lijstjes af te werken. Om maar zo veel mogelijk gedaan te krijgen… Maar stel eerst deze twee vragen aan jezelf voordat je losbarst.

Niet effectief, zegt coach en ondernemer Joris Toonders. Om met een fijn gevoel de dag uit te gaan en op de lange termijn bezig te zijn met de dingen die je blij maken, die je lange termijn dromen en doelen vervullen, zul je jezelf elke dag vier krachtige vragen moeten stellen (en beantwoorden). Het kost maar 15 minuten tijd. De helft in de ochtend en de andere helft aan het eind van de dag. Toonders belooft dat je meer focust bent en elke dag met veel meer plezier afsluit.

Vragen aan jezelf voor in de ochtend

Tip: schrijf de vragen aan jezelf ook echt even uit op papier of noteer in je fijnste device (tablet, smartphone of computer).

1. Wat zijn mijn doelen vandaag?

De meeste mensen hebben lange termijn doelen, maar vergeten ze te vertalen naar het hier en nu. De korte termijn. Stel dat je je eigen business met twintig procent wilt laten groeien in een jaar. Wat ga je vandaag doen om dat voor elkaar te krijgen.

Doe je vandaag de goede dingen om die doelen te bereiken. Je zult namelijk alleen de lange termijn halen als je er dagelijks actief mee aan de slag bent.

2. Wat zijn mijn uitdagingen vandaag?

Succesvolle mensen geven zichzelf elke dag uitdagingen mee. Het is hun manier van leven. Je zult jezelf ook moeten uitdagen om het beter, sneller en slimmer te worden. Of het nu om werk gaat of om meer taken in en rondom het huis of het opvoeden van je kinderen.

Het maakt het leven, jouw zijn zo veel interessanter. En geniet ondertussen van het hele proces. Mindfulness, leven in het hier en nu komt hier ook actief bij kijken.

Vragen aan jezelf voor het einde van de dag

1. Heb ik mijn doelen voor vandaag bereikt?

Het is natuurlijk niet genoeg om jezelf alleen doelen te stellen zonder ze te challengen en evalueren. En verlies jezelf niet in excuses, door te zeggen dat je het niet kon waarmaken of dat het niet reëel was of dat er ‘iets’ tussenkwam. De doelen die je ‘s ochtends formuleerde waren degene die je wilde bereiken. Is het gelukt?

Is het antwoord ja, neem de tijd (al is het maar kort) om er werkelijk van te genieten. En vraag jezelf wat je dan gedaan hebt waardoor het gelukt is. Als het antwoord nee is vraag jezelf dan af wat je morgen beter kunt doen om het dan wel te halen. Als je elke dag faalt in je eigen gemaakte doelen probeer dan een andere methode om jezelf te verbeteren. Maar geef niet op.

Als je elke dag, keer op keer, de doelen haalt kun je je ambities bijstellen en jezelf meer uitdagen.

2. Wat heb ik vandaag geleerd?

Om beter, sneller en slimmer te worden in de dingen en taken die je doet zul je elke dag moeten willen leren. Bewust! Neem de tijd om jezelf te vragen wat je dan van deze specifieke dag geleerd hebt. Het kan echt alles zijn. Van iets kleins tot iets heel groots.

Als je niet genoeg leert, kijk dan met een kritische blik naar de uitdagingen die je jezelf meegeeft. Als je veel leert is het leven en jouw verantwoordelijkheid zo veel leuker.

Conclusie

Ik hoor je denken. Dit is iets voor mensen met een drukke baan, een carrière. Stop meteen met deze gedachtengang. Ik heb in pittige functies gewerkt waar deze vragen zeker van pas waren gekomen, maar eerlijk gezegd zie ik dat het stellen van deze vragen in een huishouden met 5 mensen ontzettend veel meerwaarde kunnen hebben. Ik las en schreef ooit een artikel over met mindfulness aan het huishouden werken. Dus: baan of geen baan. Probeer deze vragen een tijdje uit en laat ons weten wat je eraan hebt.

Dit artikel verscheen eerder op 19 april 2014.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme