Financieel misbruik: alles wat je moet weten over deze zeer schadelijke vorm van misbruik

Relatie Gina Koninkx 28 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Bij misbruik binnen relaties denken we met name aan huiselijk geweld. Toch zijn er veel meer vormen van misbruik en het vervelende is dat sommige vormen lang onzichtbaar blijven voor de buitenwereld. Wist jij dat financieel misbruik in veel gevallen van misbruik binnen relaties voorkomt? Vaak gaat dit ook nog eens gepaard met fysiek geweld.

Wat is financieel misbruik?

Bij financieel misbruik gebruikt een van de partners geld als middel om de andere partner onder controle te houden. Dit kan op heel veel verschillende manieren zijn en het gevaar is dat dit vaak niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Blauwe plekken zijn er niet, mentale schade is er vaak wel heel veel.

Geld wordt gebruikt als middel om een partner onder controle te houden. Daarnaast zorgen de misbruikers ervoor dat hun partner op geen enkele manier uit de situatie kan stappen. Simpelweg door bijvoorbeeld al het geld te ontnemen waardoor de partner (zeker zonder vangnet) geen kant op kan. Het is een zeer shockerende manier om een partner bij je te houden.

Verschillende vormen van financieel misbruik

Er zijn veel verschillende manieren van financieel misbruik. Zo kan iemand de toegang tot alle rekeningen worden ontzegd, informatie over de financiën doelbewust worden achterhouden, iemand kan worden geacht alle bonnetjes in te leveren of er worden bijvoorbeeld schulden gemaakt op andermans rekening. In zeer ernstige gevallen krijgt het slachtoffer bijvoorbeeld ook geen geld voor medicijnen of voor noodzakelijke basisbehoeften voor kinderen.

Er bestaan ook andere vormen van financieel misbruik waarbij een partner alle manieren om geld te verdienen saboteert bij de ander. Voorbeelden hiervan die hebben plaatsgevonden zijn: iemands werkkleding kapot maken, ervoor zorgen dat iemand zijn/haar werkzaamheden niet meer goed kan uitvoeren en wordt ontslagen, iemand heel de nacht wakker houden zodat diegene niet meer kan functioneren op het werk en ga zo maar door.

Helaas wordt er veel minder gesproken over financieel misbruik dan over andere vormen van misbruik. Heb jij het vermoeden dat iemand in zo’n situatie zit of zit jij zelf in een situatie waarin misbruik plaatsvindt? Dit kun je melden bij Veilig Thuis via het telefoonnummer 0800 20 00. Is er sprake van acuut gevaar? Bel dan 112.

LEES OOK: Anoniem: ‘Mijn vriend weet niet dat ik teveel geld uitgeef en schulden maak.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Hello Giggles

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen