Kinderwens? Deze ongemakkelijke vragen wil je eerst even aan je partner stellen

Relatie Valéry de Voijs 19 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Als jij en je partner een kinderwens hebben zullen jullie daar vast de nodige gesprekken over hebben gevoerd. “Hoeveel kinderen zou jij willen?”, “Zal ik minder gaan werken?”, “Zullen we gaan verhuizen?”, dat soort dingen. Maar er zijn ook een aantal vragen die wellicht een tikkie ongemakkelijk zijn, maar die je tóch even wilt stellen voordat jij en je partner aan kinderen beginnen.

Een kind krijgen is namelijk een big deal. Deze vragen kunnen misschien een tikkie ongemakkelijk zijn, maar met een goed glas wijn komt dat gesprek wel goed.

Vragen aan je partner vóór je aan kinderen begint

Dr. Bethany Cook is ervan overtuigd: deze vragen mag jij je niet overslaan als je een kinderwens hebt. Naast psycholoog is Cook professor, auteur, moeder van twee, en actief op de socials. Als iemand iets weet van een goede communicatie in een relatie mét kinderen, is zij het wel.

1. Hoe gaan we genoeg me-time krijgen?

Volgens Cook is dit een belangrijke vraag die partners aan elkaar moeten stellen voor ze aan kinderen beginnen. Je kunt er namelijk niet zomaar vanuit gaan dat je je kleine momentjes ‘hier en daar’ wel krijgt. Dit zul je van te voren moeten afspreken. Als je partner veel sport en drie keer per week op het voetbalveld te vinden is, zal jij moeten bijspringen. Niet erg natuurlijk, maar je wilt er wel even over nadenken wanneer jíj je momentjes krijgt.

2. Hoe streng gaan we zijn?

Waarschijnlijk ken jij je partner wel een beetje, en grote kans dat deze vraag overbodig is. Maar je wilt ‘m tóch even stellen. Er zijn namelijk verschillende opvoedstijlen mogelijk, en in de ideale situatie liggen jullie wensen op één lijn. Wanneer je partner van een strenge no-nonsense methode is, en jij voor een vrije laisserfaire aanpak gaat kan dit nog probleem worden.

3. Wat als ‘t niet lukt?

IVF? Adoptie? Relatiebreuk? Hoe gaan jullie hiermee om? Een relatiebreuk klinkt extreem, maar geloof ons: we’ve seen it all. Het is misschien niet het leukste onderwerp om met je partner te bespreken als jullie allebei een kinderwens hebben, maar ook deze ongemakkelijke vraag wil jullie elkaar even stellen.

4. Welke religie krijgen de kinderen?

Als jij gedoopt bent, ga je er misschien stiekem vanuit dat ook je kind zal opgroeien met de Bijbel naast z’n bedje. Maar als jouw partner niet gelovig is, of er een andere religie op nahoudt, zal deze vraag van groot belang zijn. Het kan spannend zijn om dit onderwerp aan te snijden, maar toch wil je deze vraag niet vergeten.

5. Wie betaald wat?

Ook best ongemakkelijk, maar let’s face it: een kind leeft niet alléén van liefde en aandacht. Een kind is nu eenmaal niet goedkoop. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt, maar goedkoop zal het voor niemand zijn. Nu is het misschien niet het leukste onderwerp, maar je wilt van te voren duidelijke afspraken maken wie wat betaald, en hoe jullie het financieel aanpakken.

6. Huishouden: wie doet wat?

Jullie huishouden loopt nu wellicht op rolletjes, maar daar gaat vast verandering inkomen na de gezinsuitbreiding. Je wilt dan duidelijke afspraken over wie wat doet. Je houdt misschien helemaal niet van al dat plannen, en je ziet het allemaal wel vanzelf… Maar geloof ons: je leven wordt duizend keer gemakkelijker als jullie vaste afspraken maken.

7. Wel of geen visite?

Zijn vrienden zijn heel gezellig en lopen nu de deur plat. Heel leuk, die voetbalavonden op zaterdagavond, maar hoe gaat dat als jullie kinderen hebben? Willen jullie dan nog steeds dat jullie huis wordt omgetoverd tot een mancave of clubhuis voor volwassenen? Daar wil je waarschijnlijk even bij stilstaan. En dan hebben we het nog niet over de kraamvisite. Wil jij in je eigen bubble blijven? Dan wil je dit even aangeven vóór hij de boel uitnodigt.

10x kleine me-time-momenten die iedere ouder dagelijks kan hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme