7x vragen om aan je partner te stellen voor een goed gesprek

Relatie Lisa van den Akker 8 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Met een goed gesprek groeien je partner en jij nog dichter naar elkaar toe. Door de juiste vragen stellen kom je er met gemak achter wat er nu speelt in andere delen van zijn of haar leven en wat zijn of haar wensen zijn voor de toekomst. Deze zeven vragen voor je partner zijn bovendien een stuk origineler dan ‘Hoe was je dag schat?’ en nodigen uit tot een goed gesprek.

Natuurlijk spendeer je veel tijd samen met je partner, zeker als je samenwoont ben je een groot deel van je week bij elkaar. Maar hoe veel van die tijd praat je nu écht met elkaar? En dan hebben we het niet over koetjes en kalfjes. Helemaal niet gek dus om af en toe tijd in te plannen voor een goed gesprek en deze vragen aan je partner te stellen.

Vragen voor je partner

Ga er maar even voor zitten, pak er een goed glas wijn bij en laat de conversatie maar beginnen.

1. Ben je tevreden met je leven?

Om maar meteen in het diepe te duiken, een belangrijke maar lastige vraag. Het lijkt misschien wat heftig en direct maar het is een essentiële vraag die waarschijnlijk niet dagelijks wordt gesteld. Misschien komen er naar aanleiding van deze vraag ook aspecten naar boven waar je partner of jij niet tevreden over zijn en dan kun je er samen aan werken.

2. Wat is het grappigste dat je vandaag is overkomen?

Een stuk luchtiger, maar wel heel specifiek. En zo kom je precies te weten wat er leuk was aan je partners’ dag. Je hoeft niet alleen naar het grappigste te vragen; vraag ook naar wat het meest interessant was, hem/haar het meest frustreerde of iets dat hem/haar trots maakte. Door deze anekdotes met elkaar te delen, stimuleer je een goed gesprek waar meer uit komt dan wanneer je alleen vraagt hoe zijn of haar dag was.

3. Waar kijk je naar uit?

Je partner en jij delen het heden en het verleden met elkaar, maar als het goed is gaan jullie ook voor een toekomst samen. Een goede manier om op de hoogte te blijven van elkaars toekomstwensen is door hier regelmatig naar te vragen. Vraag waar ze naar uitkijken in de komende week, maand en jaren. Misschien heeft hetgeen niks te maken met jullie als koppel of als gezin, maar dat is des te interessanter. Zo blijven jullie individuen en blijven jullie ook op de hoogte van elkaars individuele dromen en doelen.

4. Is er iets waarmee ik je kan helpen?

Om hulp vragen kan soms behoorlijk moeilijk zijn. Maar het kan geen kwaad om een helpende hand te bieden. Misschien heeft je partner wel iets meer hulp nodig in het huishouden of vindt hij of zij het fijn om even te sparren over een kwestie die zich afspeelt op het werk.

5. Is er iets op werk of thuis dat bij jou voor stress zorgt?

Houd in gedachte dat je niet altijd voor een oplossing kunt zorgen. Maar misschien is dit ook niet nodig en wilt je partner alleen even zijn of haar ei kwijt. Luisteren, advies geven en je partner helpen te ontdekken waar de stress vandaan komt, kan al een wereld van verschil maken.

6. Vind je dat ik je genoeg aanraak?

Aanrakingen zijn belangrijk in een relatie. En dan hebben we het niet alleen over seks, maar ook over een knuffel, kus of gewoon even iemands hand vast houden. Vraag je partner dus om hierover open te zijn, misschien mist hij of zij wel fysiek contact en dan is het fijn om dat te weten.

7. Wanneer kunnen we weer gezellig wat quality time met z’n tweetjes doorbrengen?

Soms kunnen de dagen hectisch verlopen en hebben jullie het allebei er druk, waardoor jullie nauwelijks tijd voor elkaar maken. Probeer op dit soort momenten dagelijks minstens een paar minuten tijd te reserveren waarin jullie toch elkaars volle aandacht hebben. En zorg ervoor dat er meteen een speciale date night gepland staat voor het moment waarop de drukke periode over is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme