Je beste vriendin bevallen? Zo kun je helpen

Kinderen Redactie 7 dec 2018
Leestijd: 4 minuten

Beste vriendin bevallen? De negen maanden dat je vriendin zwanger was heb jij haar zo goed mogelijk geholpen waar kon. Maar de baby is er inmiddels, wat nu?

Beste vriendin bevallen

Jij was haar tweede hand. De dingen die ze niet meer kon doen, deed jij met alle liefde. Wanneer ze zei dat ze zich lelijk en dik voelde, herinnerde jij haar aan hoe prachtig ze is en hoe mooi die zwangere buik haar staat. Of wanneer ze zo misselijk was dat ze niet meer wilde eten, zorgde jij voor die perfecte maaltijd die wel een aangename geur en smaak had.

Simpelweg gewoon alles wat een beste vriendin voor je zou doen. Maar nu is je beste vriendin bevallen van haar baby en is alles net iets anders. Die negen maanden wist jij precies wat je moest doen, maar nu wil je net zo graag helpen maar je weet niet hoe. Hier zijn wat tips:

1. Blijf lekkere maaltijden maken

Tussen borstvoeding, slapeloze nachten en het verwisselen van luiers is er een kleine kans dat jouw vriendin staat te springen om de keuken in te duiken om een lekkere uitgebreide maaltijd te maken. Wanneer de baby eindelijk ligt te slapen zal de bank of bed een eerdere voorkeur hebben dan de keuken.

Ze moet toch eten, dus ze zal kiezen voor iets kleins en makkelijks. Iets wat ze zo uit de koelkast kan pakken of wat ongezonde left overs. Juist nu ze is bevallen moet ze haar energie weer terug krijgen. En energie haal je natuurlijk gewoon het beste uit een gezonde maaltijd. Wil je iets voor haar betekenen? Breng haar een gezonde en zelfgemaakte maaltijd. Zelfgemaakt wordt altijd goed gewaardeerd omdat ze ziet dat je er tijd en moeite in hebt gestopt. Maar je zult haar ook heel blij maken met bijvoorbeeld een stevig ontbijt of een mand vol met haar favoriete snacks.

2. Geef haar wat ruimte

Mensen met een pasgeboren baby worden vaak overspoelt met belletjes en berichtjes van anderen met felicitaties, of gewoon nieuwsgierigheid hoe het gaat met de baby en de moeder. Dit kan voor een kersverse moeder best zwaar zijn, ze wil natuurlijk op iedereen reageren maar daar is niet altijd tijd of energie voor.

Laat haar weten dat je haar de ruimte geeft om volop te genieten met haar nieuwe gezin. Zodat ze weet dat je haar niet meer elke dag zult berichten om te vragen hoe het gaat. Dit omdat ze zich dan misschien verplicht voelt om te reageren, en je wilt haar immers niet onder druk zetten. Bel of bericht haar alleen nog maar wanneer je echt wilt helpen met iets. Bijvoorbeeld wanneer je in de supermarkt staat en je afvraagt of zij misschien nog iets nodig heeft. Vertel haar dat ze jou altijd mag bellen of berichten zodra er iets is. En in dit geval is geen nieuws, goed nieuws!

LEES OOK: 9 superleuke dingen om te kopen voor je stylish zwangere vriendin

3. Geef iets voor haarzelf

Is je beste vriendin bevallen, dan vind vindt ze het waarschijnlijk heerlijk om lekker in comfortabele joggingpak of gewoon in pyjama door het huis te slenteren. Je ziet haar alleen nog maar in oversized t-shirts en leggings.

Zelf zal ze nog niets zo snel denken om haar make-up verzameling erbij te pakken of de mooiste jurkjes en hakken weer uit de kast te trekken. Ze heeft het voor nu allemaal liever nog zo makkelijk mogelijk. Maar dat betekent niet dat ze er in de toekomst nog steeds zo bij wil lopen. Geef haar een cadeau wat typisch bij haar past. Een mooie jurk in haar lievelingskleur of een lippenstift van haar favoriete merk. Ze zal het geweldig vinden om iets te ontvangen wat geen rompertjes of luiers zijn, iets wat niet perse praktisch hoeft te zijn, maar gewoon iets persoonlijks voor haarzelf.

4. Wees de oppas

De eerste paar weken zijn het drukste voor de moeder. Daarna begint alles te settelen, is het meeste bezoek langs geweest en krijgt de routine een patroon. Gebruik dit als de kans om niet alleen de baby beter te leren kennen, maar ook om je vriendin wat alone time te geven.

Stel voor om op te passen op de baby. In de tussen tijd dat jij een band creëert met de baby heeft zij de tijd om iets voor zichzelf te doen. Eindelijk naar de kapper, de yogales die ze continu af heeft moeten zeggen of gewoon een lang bad. Omdat jij haar beste vriendin bent, vertrouwt ze jou volledig met de baby en zal ze echt het gevoel hebben dat ze even kan ontspannen.

5. Plan een vriendinnendag

Ze zal misschien nog niet willen denken aan een intensieve city trip of het in en uit lopen van winkels tijdens het shoppen. Maar het is wel een goed idee om alvast een datum te plannen wanneer jullie samen (of met nog meer vriendinnen) iets leuks gaan doen.

Denk hierbij aan een etentje in een fancy restaurant, of een leuke workshop. Het idee dat er iets anders in haar agenda staat, dan wat te maken heeft met de baby, zal haar veel goeds doen. Een investering in haarzelf en de vriendschap, iets om naar uit te kijken!

LEES OOK: Een baby heeft invloed op het hele gezin (maar op iedereen een beetje anders)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme