4x waarom je je bevalling moet verwerken. Ook al was het een mooie!

Bevallen Laurien Bleeker 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles wat impact heeft gehad op je leven, verwerk je. Elke grote gebeurtenis verwerk je en geef je een plekje. Daarom is het belangrijk om ook je bevalling te verwerken, zelfs als wat het precies de bevalling waar je op hoopte.

Waarom dit zo belangrijk is? Een bevalling is gewoon een heftige gebeurtenis, hoe dan ook. Of je nu een spoedkeizersnede moest ondergaan of rustig in bad bevallen bent in je eigen huis. Het is bizar wat je lichaam kan en toen tijdens een bevalling en je hebt tijd nodig om dit een plekje te geven zodat je er helemaal kan zijn voor je baby.

Hoe kan je jouw bevalling verwerken?

Als je net bevallen bent, zit je misschien wel helemaal in je baby-bubbel en ben je niet meer bezig met wat er net gebeurd is. Maar vaak komen flarden van de bevalling tijdens de kraamperiode regelmatig terug. Of je doet je bevalling in gedachten nog eens over. En nog eens en nog eens. Het is ook niet niks: je hebt net zelf een mini-mensje op de wereld gezet.

Trauma

Je kan een bevallingstrauma hebben als je bang bent geweest tijdens je bevalling: bijvoorbeeld om je kindje te verliezen of omdat je het gevoel had de regie of controle te verliezen. Maar een goede, maar snelle bevalling kan er ook voor zorgen dat je jouw bevalling moet verwerken. Of wat dacht je van de bevalling die helemaal volgens jouw plan ging: ook die kan je best moeten verwerken. Je lichaam levert een hele prestatie en dat heeft impact op je lichaam, maar ook op je gedachtes en gevoelens.

Praat erover

Erken dan ook dat je wat te verwerken hebt en praat erover. Met je partner bijvoorbeeld: het is fijn om samen over de bevalling te praten, want je partner beleeft het op een heel andere manier. En met je verloskundige of andere hulpverlener die bij je was tijdens je bevalling. Erover praten lucht op en haal de rauwe randjes er vaak al af. Erover schrijven is ook een goed idee, vooral als je het lastig vindt om over je bevalling te praten. Schrijf het lekker van je af!

Neem de tijd om je bevalling te verwerken

Het is normaal dat je de eerste weken nog veel aan deze mooie, maar heftige gebeurtenis terugdenkt. Door erover te praten zal je het een plekje gaan geven. En dat heeft wel even tijd nodig! Gun jezelf die tijd, maar merk je na een aantal weken dat het nog heel hoog zit, dan kan je het er nog eens met je verloskundige of huisarts over hebben: misschien is het fijn om hulp te krijgen bij de verwerking ervan.

Denk er met liefde aan terug

Op verjaardagen van je kindje zal je na het verwerken van je bevalling hopelijk met liefde terugkijken op de bevalling, want op welke manier dan ook: je hebt toch maar mooi een kindje op de wereld gezet!

Stress toen je zwanger werd? Dan reageert je kind ook anders op stress

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Zwangerenportaal

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme