Veelgestelde vraag: waarom mag je niet in een achtbaan als je zwanger bent?

Zwanger Laurien Bleeker 26 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Een vraag die ons veel gesteld wordt is: waarom mag je niet in een achtbaan als je zwanger bent? Sommige (toekomstige) moeders zijn gek op achtbanen en slaan een ritje niet graag over. Andere vrouwen zijn er net achter gekomen dat ze zwanger zijn terwijl er al een dagje pretpark op de planning stond.

Wat doe je dan? Toch een ritje in de Python als je nog maar pril zwanger bent? Of sla je de adrenaline rush over en wacht je wel tot je baby geboren is? We geven je hieronder het antwoord op deze prangende vragen.

Waarom mag je niet in de achtbaan als je zwanger bent?

Je baby zit heel veilig in jouw buik met als bescherming je baarmoeder en vruchtwater. Als je dus een keer van je fiets valt of je buik stoot, hoeft er dan ook niets aan de hand te zijn. Voor de achtbaan geldt dit eigenlijk ook. Er hoeft niets te gebeuren, maar wat als er wel iets gebeurt?

Fietsen, autorijden, traplopen: dit zijn allemaal dagelijkse dingen die je moet doen om je dag door te komen. Een ritje in de achtbaan hoeft niet per se. Tijdens die paar minuten komt je lichaam onder enorme krachten te staan en dat zorgt voor een dosis adrenaline in je lijf. Adrenaline versnelt je ademhaling en je hartslag, je bloeddruk stijgt en je bloedvaten vernauwen. In dat laatste geval stroomt er dus minder bloed naar je baarmoeder, wat minder zuurstof voor je baby betekent. Hoeft niet schadelijk te zijn, maar wat als? Stel dat er toch iets gebeurt, dan blijf je voor altijd met de vraag zitten of dit door die paar ritjes in de achtbaan is gekomen.

Die verschillende krachten op je lijf zorgen er ook voor dat je lichaam flink door elkaar geschud wordt, zo is ook te lezen op Zwangerenportaal. Je lijf krijgt best wat klappen te verduren in de achtbaan. Je kan er misselijk van worden en die stang op je buik voelt wellicht ook niet heel fijn. En doordat je bloeddruk steeds verandert, kan je duizelig worden en blijven. Dit zou allemaal effect kunnen hebben op je zwangerschap.

Ons advies zou dus zijn: sla die achtbaan maar liever even over.

5x zo is het voor vrouwen om zwanger en overtijd te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme