Op een natuurlijke manier je bevalling opwekken, hoe doe je dat?

Kinderen Laurien Bleeker 27 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je de 40 weken zwangerschap nadert, begin je misschien wat ongeduldig te worden als je mini nog lekker in je buik zit. En passeer je de dag dat je uitgerekend bent en die daarna en die daarna, dan kan je waarschijnlijk echt niet meer wachten op je bevalling.

Er zijn best wat natuurlijke trucjes om je bevalling mee op te wekken. En al zijn er geen echte bewijzen dat ze ook echt werken, het kan best de moeite waard zijn om er een paar uit te proberen, nietwaar? Al is het alleen maar om jezelf even af te leiden.

Bevalling opwekken

Maak een wandeling

Trek, als het nog lukt, je goede schoenen aan en maak een wandeling door de buurt. De zwaartekracht kan je voor je lichaam net dat extra helpende handje zijn om je bevalling op gang te brengen. Daarnaast zal de frisse lucht je goed doen. Doe het verder rustig aan zodat je genoeg energie overhoudt voor je bevalling.

Probeer acupunctuur

Acupunctuur, waarbij heel dunne naalden op specifieke drukpunten worden gezet, kan al vanaf 36 weken zwangerschap. Door een wekelijkse behandeling zou je bevalling soepeler verlopen, duurt je bevalling gemiddeld twee uur korter en is het minder pijnlijk. Wel wordt erbij gezegd dat acupunctuur een zetje kan geven, maar je baby komt pas als hij er zelf klaar voor is. Overleg ook altijd even met je verloskundige of acupunctuur voor jou geschikt is.

Seks hebben

Als je er nog zin in hebt, maar het kan ervoor zorgen dat je oxytocine aanmaakt tijdens de seks en dat kan weer samentrekkingen van je baarmoeder op gang brengen. Ook sperma kan zorgen voor het starten van je bevalling, omdat dit helpt bij het rijpen van je baarmoederhals. Let op: als je vliezen gebroken zijn, is het vanwege een verhoogde kans op infecties niet aan te raden om nog seks te hebben.

Vrouwenmantelthee

Deze soort thee bevat veel tannine, een stof waarvan je baarmoeder kan gaan samentrekken. Overleg dus altijd even met je verloskundige vanaf wanneer en of je deze thee kan drinken. Een paar koppen per dag zou je bevalling kunnen bevorderen en ook daarna nog heb je baat bij de thee: het zorgt er namelijk voor dat je baarmoeder sneller samentrekt en het herstelt eventuele hechtingen voorspoediger.

Voetreflexmassage

Gun jezelf een ontspannende voetreflexmassage die door middel van drukpunten onder je voeten de weeën op gang zou kunnen brengen. En anders is het gewoon even een heerlijk me-time momentje.

Ontspan zoveel mogelijk

Bijvoorbeeld door een lekker bad te nemen (behalve als je vliezen al gebroken zijn) met een fijn muziekje erbij en wat druppels olie in je bad. Je spieren ontspannen en dit kan ervoor zorgen dat je lichaam merkt dat het klaar is voor de bevalling.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme