Kun je een camera ophangen terwijl de oppas met je kind thuis is?

Kinderen Maartje Scheffer 27 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kind met de oppas thuis achterlaten wil je natuurlijk met een gerust hart kunnen doen. Voor het geval je de oppas nog niet helemaal goed kent, of gewoon graag wilt weten wat er thuis gebeurt met je kind, kan het ophangen van een camera een goed idee lijken. Maar mag je eigenlijk wel zomaar een camera ophangen om de oppas in de gaten te houden?

In dit geval houd je immers iemand in de gaten, zonder dat diegene daar vanaf weet.

Je oppas in de gaten houden

Iedere ouder wil wel eens een dagje of avond van huis weg kunnen gaan en de kinderen met vertrouwen achter kunnen laten. Een oppas aan huis is dan vaak de beste oplossing, maar het neemt weer wat rust weg als je vervolgens iedere tien minuten de neiging hebt te bellen om te vragen hoe het met de kinderen gaat. Camera’s ophangen in huis kunnen dan een gemakkelijke oplossing zijn. Zo weet je precies hoe de kinderen zich gedragen en of je de oppas kunt vertrouwen.

Uitdrukkelijke toestemming

Maar, mag je de oppas wel achter zijn of haar rug om in de gaten houden en vastleggen met camera’s?

Nee, dat mag niet zomaar. Je mag niemand zomaar vastleggen op camera zonder hun uitdrukkelijke toestemming. Je zult dus je oppas moeten vertellen dat er camera’s in huis zijn die haar in de gaten houden. Pas na toestemming mag je alles vastleggen. Een werknemer hoeft het onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) niet goed te vinden om op zijn werkplek in de gaten te worden gehouden met camera’s, als dit niet noodzakelijk is voor de werkzaamheden.

Sterker nog, wettelijk gezien zou je iedereen die even jouw huis binnenkomt of jouw terrein betreedt moeten vertellen dat er camera’s aanwezig zijn, ook al zijn die deel van een groter veiligheidssysteem thuis.

Recht op privacy

Je oppas heeft dus recht op privacy, zelfs in jouw huis. Camera’s verstoppen is dus niet de bedoeling: daarvoor zijn sinds een paar jaar specifieke wetten ingevoerd, wat het strafbaar maakt als je de oppas niet van tevoren om toestemming vraagt. Anders zou je maximaal zes maanden cel kunnen riskeren, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Vermoed je dat de oppas de kinderen slecht behandelt of spullen steelt? Het filmen moet ‘wederrechtelijk zijn’, wat betekent dat je kunt kijken of het privacybelang zwaarder weegt dan jouw belang om toch te filmen zonder toestemming. Vermoed je dus misdrijven door de oppas, dan zou je toch camera’s kunnen ophangen. Wel is het een goed idee om hierover een jurist te spreken voordat je het toch doet, om zeker te weten dat je goed zit.

Verder valt filmen in je eigen woning niet onder de privacywet: je mag dus wel je eigen kinderen in de gaten houden door middel van bewakingscamera’s of babyfoons.

8 x dingen waar je op moet letten bij het vinden van een oppas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme