Veelgestelde vraag: waar laat je de kinderen tijdens de bevalling?

Zwanger Maartje Scheffer 27 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je zwanger en heb je al kinderen? Dan vraag je je ongetwijfeld op een bepaald moment af wat je met je kinderen gaat doen op het moment dat de bevalling begint. Blijven ze erbij, gaan ze naar opa en oma, laat je ze in bed liggen of blijven ze op de kinderopvang? Wat doe je met je kinderen tijdens de bevalling?

Voor sommige ouders is het een leuk idee om hun kinderen bij de bevalling te hebben, voor anderen is het minder ideaal.

Laat je je kinderen bij de bevalling zijn?

Een bevalling is een intense gebeurtenis. Wil je je kinderen daar wel of niet bij laten zijn? Die keus is erg persoonlijk en afhankelijk van het gezin en van de bevalling.

Kort gezegd kan het een prachtige verbindende ervaring zijn voor een gezin om met alle kinderen aanwezig te zijn bij de bevalling. Maar het is wel een goed idee om de kinderen van tevoren te vertellen wat ze kunnen verwachten: vertel dat er een baby uit mama zal komen, dat mama pijn zal hebben en het af en toe een beetje eng kan lijken, maar dat mama altijd veilig is, en de kinderen ook. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan het makkelijker of moeilijker zijn te begrijpen wat er nu aan het gebeuren is.

In dit bevallingsverhaal lees je de ervaring van een moeder die haar peuter bij de bevalling van haar tweede kindje had.

Rekening houden met iedereen

Het belangrijkste is toch wel dat je kinderen zelf laat kiezen of ze het wel of niet leuk vinden erbij te zijn. Misschien vind jij het een prachtig idee, maar wil je kind er eigenlijk niks van weten. Laat ze dan lekker hun eigen ding doen, of laat ze ‘s nachts in bed liggen als ze aangeven niet geïnteresseerd te zijn.

Niet alleen de kinderen moeten het leuk vinden, maar ook de ouders. Weet je dat je niet goed kunt ontspannen met je kinderen erbij? Dan is het waarschijnlijk geen goed idee om je kinderen erbij te hebben. Misschien merk je pas tijdens de bevalling zelf dat het met kinderen erbij niet optimaal gaat.

Oppas stand-by

Om die reden is het dan ook een goed idee om een oppas of familielid stand-by te hebben die je kinderen kan meenemen naar buiten, of kan vermaken op hun eigen kamer. Ook omdat het opeens eng kan zijn voor een kind, maakt het belangrijk dat kinderen een plek hebben om zich terug te trekken als het even te veel wordt.

Misschien overweeg je überhaupt niet om je kinderen bij de bevalling te hebben, omdat je weet dat het te chaotisch zal worden of omdat je een heftige bevalling tegemoet gaat. Ook dan is het van belang een oppas te hebben geregeld.

Begint de bevalling al? Zo herken je de eerste tekenen.

Inknippen tijdens de bevalling: alles wat je erover wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme