Welke wakkertijd houd je aan voor een goed slaapritme bij je baby?

Slapen Laurien Bleeker 22 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Vaak gaat het bij baby’s over slapen, maar de wakkertijd is net zo belangrijk voor het slaapritme. Wakkertijd betekent, zoals het woord al doet vermoeden, de tijd die je baby wakker is tussen slaapjes in. Soms is het makkelijker om een goed slaapritme voor je baby te vinden door te kijken naar de tijden van wakker zijn in plaats van naar de slaaptijd.

Hoe lang de wakkertijd duurt hangt af van hoe oud je baby is en natuurlijk kan het ook per kindje verschillen. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer wakkertijd er zal zijn tussen de slaapjes door. Om te weten wat de wakkertijd van jouw baby is, is het belangrijk om de signalen van moeheid te herkennen en daarop in te spelen.

Hoe weet je de wakkertijd van een baby?

Er zijn natuurlijk richtlijnen over wakkertijden voor baby’s. Pasgeboren kindjes bijvoorbeeld, slapen heel veel en zijn steeds maar kort wakker tussen de slaapjes door. Baby’s van een paar maanden zijn al wat langer wakker tussen de dutjes in. We zetten de gemiddeldes op een rij, maar dit verschilt dus van kind tot kind:

  • Wakkertijd baby’s 0-3 maanden: newborns slapen over het algemeen veel en hebben dus weinig en korte wakkertijden. Meestal is de wakkertijd van een baby tussen de nul en drie maanden ongeveer drie kwartier tot een uur. Dit komt omdat pasgeboren baby’s veel slaap nodig hebben en eigenlijk alleen wakker worden voor een voeding en een schone luier.
  • Wakkertijd baby’s 3-6 maanden: baby’s in de leeftijd van drie maanden tot een half jaar hebben al een langere wakkertijd tussen de slaapjes in. Denk aan zo’n een tot twee uur.
  • Wakkertijd baby’s 6-12 maanden: kindjes van bijna een jaar oud zijn zo’n twee tot drie uur wakker tussen de slaapjes door. Ze doen meestal een dutje in de ochtend en een in de middag en daar tussen hebben ze wakkertijd om te eten, knuffelen, spelen en ontdekken.
  • Wakkertijd baby’s vanaf 12 maanden: wanneer baby’s een jaar oud zijn, zal het ochtenddutje op een gegeven moment verdwijnen. De wakkertijd varieert dan van drie tot vier uur in de ochtend, dan een middagdutje en dan nog een keer wakkertijd tot de avond en nacht.

Reageren op signalen van vermoeidheid en slaap

Om de wakkertijd voor jouw baby te bepalen is het belangrijk om goed naar je kindje te kijken als het al even wakker is. Op een gegeven moment wordt je baby moe en dat herken je aan bepaalde signalen van vermoeidheid, zoals in de oogjes wrijven, friemel aan de oortjes, gapen, het hoofdje wegdraaien tijdens het spelen, huilerig of hangerig worden. Sommige baby’s worden juist drukker, dat kan verwarrend zijn. Gebeurt dit nadat je baby al even wakker is, dan kun je ervan uitgaan dat het een teken van (over)vermoeidheid is. Dat is het moment om je baby weg te leggen voor een dutje.

Die regelmaat is fijn voor je baby, want zo vormt zich een constant ritme van eten, spelen en slapen. Je baby weet dan op een gegeven moment dat die na het eten en spelen een dutje gaat doen. Daarmee voorkom je dat je kindje niet wil slapen en je zorgt dus voor een regelmatig slaapritme.

Slimme manieren om het slaapschema van je baby aan te passen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme