Moet je nou meer zout tot je nemen als het warm is? Wij zochten het uit!

Body Rachelle Abbas 5 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Zodra de 25 graden worden aangetikt op de temperatuurmeter hoor je je moeder waarschijnlijk al zeggen dat je meer zout tot je moet nemen. Maar is dat nou wel echt nodig?

Volgens het Voedingscentrum is het antwoord heel duidelijk: dat hoeft niet. Wie normaal eet, heeft namelijk helemaal geen extra zout nodig. Zo zit het:

Zout eten bij warm weer

Bij warm weer zweet je. En wie veel en lang zweet, verliest meer zout. Dat zou dan ook de reden zijn waarom je meer zout tot je moet nemen, dat houdt immers vocht vast. Toch blijkt dat niet nodig, als je verder maar gewoon eet. Dat zorgt ervoor dat het verlies vanzelf weer wordt aangevuld. De hoeveelheid zout dat in voedsel zit (van nature) is voldoende. Dat is dan ook de reden waarom geadviseerd wordt om niet meer dan zes gram toegevoegd zout te eten. Een teveel aan zout verhoogt namelijk het risico op een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Deze tekenen laten zien dat je te veel zout binnenkrijgt.

Stay hydrated

Je hoeft dus geen extra zout tot je te nemen, wél is het belangrijk om genoeg water te drinken bij warm weer. Daardoor zal de hoeveelheid vocht in je lichaam worden aangevuld. Drink met warm weer ten minste 2 liter water, hier kun je aan komen door ieder uur een glaasje water te drinken – en ja, ook als je denkt dat je geen dorst hebt.

En hoewel het lekker is om op het terras een zomerse cocktail te drinken terwijl je in de zon zit, is het niet slim om je dorst te lessen met dranken vol suiker (zoals cola of sap) of alcoholische drankjes. Alcohol vocht namelijk drank af, dus mocht je besluiten om aan de alcohol te gaan, drink dan ook na ieder drankje een glas water.

Op zoek naar leuke spelletjes met water voor warme dagen? Kijk hier eens tussen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme