Wat nou als je niet op één lijn zit met je partner?

Persoonlijk Redactie 9 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

De term dat twee tegenpolen ideaal zijn in een relatie, is niet meer zo ideaal als we de wetenschap mogen geloven. Partners die op grote vlakken erg op elkaar lijken, blijken een hogere relatietevredenheid te hebben. Maar wat nou als jullie niet op één lijn zitten?

We hebben het dan niet over gelijkgestemdheid op het gebied van muziek of kledingkeuze. Nee, die vallen in het niet als we kijken naar grote onderwerpen zoals de kijk op levensstandaard, opvoeding, familie en ambities. ‘Twee mensen, twee wensen’ zou je denken. Is ook, want je man is nooit helemaal hetzelfde als jij. Maar mochten de verschillen op bepaalde gebieden te groot en te belangrijk zijn, dan kan dit nog weleens een lastig obstakel in jullie relatie worden.

Niet doen alsof

Het is belangrijk dat jullie praten. Een uur per week, minimaal. Ga zitten en bespreek ieder jullie kant van het verhaal. Waarom wil je man niet verhuizen? Waarom vind jij seks net iets minder belangrijk dan hij? Wees open en eerlijk tegen elkaar en doe niet net alsof je het allemaal wel best vindt of hetzelfde wil. Immers, dit kan alleen maar averechts werken. Daarbij is het belangrijk dat jullie elkaar niet proberen te overtuigen van iets, maar lucht je hart! Geef achterliggende gedachtes. Dit schept een hoop intimiteit en zo blijven jullie groeien in een relatie.

Eis nooit

In een relatie mag je nooit eisen. Je bent immers niet in je eentje die de boel een beetje regisseert. Jullie zijn met z’n tweeën, dus er moet worden geluisterd. Vind je het vervelend dat hij na de voetbaltraining 2 uur blijft hangen? Vraag dan nooit aan hem dit nooit meer te doen. Dit werkt tegenstrijdig. Vertel waarom je het vervelend vindt en vraag hem waarom hij dit fijn vindt. Misschien wil je man wel even z’n hoofd leegmaken, terwijl jij op een gezellige avond zit te wachten. Praat en kom tot een compromis. Het is belangrijk dat jullie elkaar respecteren en misschien moet je maar gewoon genoegen nemen dat het zo is.

Beloof niet

Doe je net alsof jij hetzelfde wil als je man, of vraag jij iets aan ‘m waar je man niet helemaal achterstaat? Beloof nooit iets wat je niet waar kunt maken. Want, stel, hij belooft aan je dat-ie nooit meer langer zal blijven hangen na de training omdat je dit wil horen, dan ben je extra teleurgesteld als het toch nog een keer voorkomt.

Te veel verschillen: soms werkt het gewoon niet

Als jullie verlangens te veel uit elkaar liggen en jullie niet tot een compromis kunnen komen, dan wordt de relatie er op lange duur niet beter op. Is het wel de moeite waard om er keihard voor te werken, doe dit dan. Geef meer dan je krijgt en blijf optimistisch. Als beide partijen dit nou doen, dan kan er weinig stuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme