Waterpokken: wat te doen tegen die vervelende jeuk? Dermatoloog en lezers geven tips

Gezondheid Wilma Groothuis 16 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Bijna elk kind krijgt ermee te maken, maar het blijft heel vervelend: waterpokken. Je kind wil het liefste de hele tijd krabben, maar dat werkt juist averechts. Wat kun je dan wel het beste doen om die vervelende jeuk te bestrijden?

Een dermatoloog geeft tips en ook lezeressen delen hun ervaringen.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een ziekte die in de meeste gevallen bij baby’s en kinderen voorkomt. Er ontstaan dan rode kleine bultjes op de huid, waar blaasjes op komen, die erg jeuken. Voordat deze bultjes en blaasjes zichtbaar zijn, kun je al merken aan je kind dat hij of zij lichte koorts heeft en/of hangerig is. De ziekte is erg besmettelijk, waardoor het door kinderen onderling snel aan elkaar doorgegeven kan worden.

In april en mei komen de waterpokken maar liefst vijf keer zo vaak voor als in de overige maanden van het jaar. Hoewel de jeuk en de bultjes vanzelf weer over gaan, is het voor je kind natuurlijk erg vervelend als hij of zij de hele tijd jeuk heeft. Zeker omdat je niet mag krabben, wat je natuurlijk wel het liefste doet.

Jeuk bestrijden

Wat kun je dan doen om die jeuk enigszins te bestrijden of te verlichten? Marjolein Leenarts, dermatoloog en oprichter van het huidverzorgingsmerk Drs Leenarts, geeft een aantal tips: “Je kan een verkoelende lotion gebruiken waarmee je de blaasjes aanstipt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de jeuk minder wordt, het laat de blaasjes ook sneller indrogen.

Als je de lotion in de koelkast bewaart, is het verkoelende effect nog beter te voelen. Het belangrijkste is dat er zowel zinkoxide als talk in de lotion zit. Deze combinatie zorgt voor het uitdrogende effect en aanvullend een beschermende laag.’’ Maar wat als je kindje continu wil krabben? ‘’Om het krabben tegen te gaan is mijn advies om de nageltjes van je kind kort te knippen of handschoentjes aan te doen.”

Waterpokken onder de luier

Waterpokken kunnen zich over het hele lichaam bevinden en op de ene plek wat meer irriteren dan op de andere. Leenarts: ‘’Wanneer de waterpokken zich onder de luier bevinden en je kindje hier last van heeft, kun je het beste een billenzalf gebruiken. Zo’n zalf wordt vaak voor luieruitslag gebruikt en is dus perfect voor dit deel van het lichaam. Zorg er ook in dit geval voor dat er voldoende zinkoxide in terug te vinden is, wat de beschermende laag creëert.”

In een enkel geval bevinden de blaasjes zich ook in of rondom de mond. Volgens Leenarts kan in zulke gevallen een koud drankje of waterijsje voor de beste verkoeling zorgen. En, ondanks dat waterpokken niet schadelijk zijn en er nu eenmaal bij horen, is het gevoel wat je bij je zieke kindje hebt het belangrijkste. Zit het je toch niet helemaal lekker of merk je dat er geen verbetering in zit: bel dan altijd even een huisarts.

Ervaringen lezers

We vroegen ook aan onze lezers of zij nog de ultieme tip hadden voor de jeuk bij waterpokken:

Nicky – “Havermout in een grote voorraadbak van Ikea, warm water erbij en voor de tv zetten. Lekker lang in laten zitten spetteren, ons kind was heel snel van de plekjes af.”

Suzanne – “Afleiding. Op de ergste dag zijn we naar de dierentuin gegaan en daar heeft mijn kind zijn ogen uitgekeken en is toen tevreden in slaap gevallen.”

Sabina – “Tea Tree olie. Het vermindert de jeuk en het helpt het uitdrogen.”

Bianca – “Een bad met havermout in een waszak. Omdat we geen bad hebben, zaten ze in een grote curverbak. En insmeren met verkoelende schuim uit de koelkast van KidsClin. De waterpokken droogden snel in.”

Liset – “Talkpoeder!”

Melissa – “KidsClin! Even investeren in elke paar uur smeren, maar dit hielp heel goed. Het is niet het goedkoopste, maar het is het zeker waard.”

Isabel – “Mijn dochter heeft het een paar weken geleden pas gehad en bij haar hielp zinkzalf het beste. Ook om de korstjes snel weg te krijgen.”

Sarah – “Een badje met stijfsel. Werkt ook voor exzeem zeer goed.”

Suzanne – “Ja echt, havermout in bad! Een washandje vol en dan dichtbinden. Cleopatra wist het eeuwen geleden al. Het legt een laagje over de wondjes en waterpokken heen. Ik zou twee keer per dag je kindje erin doen.”

Winy – “Mentholpoeder!”

Ontstoken waterpokken bij je kind? Raadpleeg een arts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen