Werk en een jong gezin combineren: hoe doet iedereen dat toch? Oudercoach geeft advies

Ouderschap Wilma Groothuis 16 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Veel ouders zullen het herkennen: een gezin en werk combineren is knap lastig. Daarom geeft oudercoach Kimberley Galenkamp antwoord op de vraag: werk en een jong gezin combineren: hoe doe je dat het beste?

“Als je Facebook of Instagram opent, dan lijkt het voor elke ouder een eitje om alle ballen hoog te houden”, vertelt Galenkamp. “Werken, sporten, het huis netjes houden, leuke uitjes met het gezin en er dan ook nog een groot sociaal leven op nahouden: hoe dóén al die ouders dat? Jij bent allang blij als je de dag overleeft zonder helemaal uitgeput op de bank neer te ploffen, om vervolgens daar in slaap te vallen en weer dat me-time momentje te missen.

Sociale media is niet het echte leven

Allereerst: alles wat je op sociale media ziet, is slechts een fractie van iemands echte leven. Mensen delen nou eenmaal alleen de leuke dingen op een dag. Dat geeft een heel vertekend beeld. Vergelijk jouw leven dan ook nooit met die drie minuten van iemand anders leven, want dat is totaal niet realistisch.

Niemand hoeft zich structureel opgejaagd en gehaast te voelen. Het is echter niet mogelijk om alle ballen altijd maar hoog te houden en daar zit voor veel ouders de uitdaging. Voordat je kind er was, had je de ‘bal’ die ouderschap heet nog niet en nu is dit de grootste ‘bal’ in je leven. Het is dus logisch dat je een aantal andere ballen moet laten vallen of stuiteren. Dat is helemaal niet erg, maar je moet dan wel weten wélke ballen dit voor jou zijn.

Werk en jong gezin combineren

Hoe je hierachter komt? Pak pen en papier en geef steeds maximaal drie antwoorden op elke vraag:

  • Waar hecht jij waarde aan in de opvoeding?
  • Welk gevoel wil jij je kind meegeven?
  • Wat heb jij nodig om je goed te voelen?
  • Hoe wil jij je voelen?
  • Wat is voor het hele gezin fijn?

Wellicht blijkt uit jouw antwoorden dat je het vooral belangrijk vindt om veel tijd met je gezin door te brengen en dat je graag je ambities op werk waarmaakt. Het kan ook zo zijn dat je het vooral belangrijk vindt om nog veel tijd voor jezelf te hebben, mooie herinneringen wilt maken met je gezin en jouw sociale leven belangrijk vindt. Wat het ook is: het is mogelijk, zolang je de rest structureel op een lager pitje zet.

Tijd creëren

Het is het meest realistisch als je elke dag twee ballen hoog moet houden. Dit is, op een sporadisch logeerpartijtje na, natuurlijk altijd je kind en de tweede bal hangt af van je dag. Op werkdagen is dit werk, in het weekend tijd voor jezelf, het huishouden of sociale activiteiten. Soms kan er een kleine ‘bal’ bij, dit zijn de ballen die slechts een uurtje tijd in beslag nemen en zo nu en dan tussendoor de lucht in kunnen gaan.

Ga dus ook eens voor jezelf na welke korte activiteiten je een aantal keer in de week wilt of moet toevoegen aan je dag én plan dit ook daadwerkelijk in. Tijd krijg je namelijk niet, maar zul je moeten creëren. Als het in je agenda staat en je maakt er een routine van voor jezelf, dan zul je veel tijd winnen als het gaat om twijfelen en wikken en wegen.

‘Zal ik wel naar de sportschool gaan of niet?’ ‘Heb ik nu de puf om die wasjes te draaien of zal ik eindelijk eens beginnen aan dat boek dat al weken ongeopend op mijn nachtkastje ligt?’ In de tijd dat jij twijfelt wat je wel of niet moet doen of doelloos op je telefoon aan het scrollen bent, had je de activiteit of taak wellicht allang kunnen doen. En zo houd je dus tijd over.

Stop met multitasken

Iets waar we ook massaal mee mogen stoppen: multitasken. Als je continu van alles tegelijkertijd wilt, dan zul je nergens volledige voldoening uithalen. Jouw energie is het beste als jij je op werk helemaal kunt focussen op je taken die je daar hebt en als je er thuis volledig voor je kinderen kunt zijn. Dit betekent dus automatisch schrappen en prioriteren. Een duidelijke planning helpt hierbij.

Daarnaast is het belangrijk om niet altijd zo streng voor jezelf te zijn. Het is niet erg als iets een keer anders loopt dan verwacht. Als je huis bijvoorbeeld een zooitje is terwijl er visite langskomt of als het avondeten een keer bestaat uit tosti’s in plaats van een AVG’tje. Doordat jij nu inzichtelijk hebt gemaakt wat er voor jou écht belangrijk is, kun je je daarop focussen. De rest volgt vanzelf. Of niet, en dat is ook oké.”

Guido (40) kiest voor zijn carrière: ‘Ik zie mijn gezin één keer per jaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme