Unpopular opinion: ‘Wij slaan Sinterklaas vanaf nu helemaal over’

Sinterklaas Laura Saija 16 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Elke week delen we een unpopular opinion rondom het ouderschap. Deze week spreken we Sanne (36).

Sanne heeft een hekel aan het sinterklaasfeest en slaat het vanaf nu over. “Het gaat tegen al mijn principes van een duurzame wereld zonder consumptiemaatschappij.”

Sinterklaas overslaan

“Elk jaar zie ik enorm op tegen het sinterklaasfeest. Eigenlijk vind ik december sowieso een veel te drukke maand. Je hebt Sinterklaas, Kerstmis en daarna Oud & Nieuw. De kerstdagen en de nieuwjaarsviering vind ik verplichte feestdagen, maar die zijn vaak wel gezellig.

Bij elkaar komen met vrienden, familie en collega’s in een donkere tijd van het jaar. Deze dagen gaan meer om het vieren van het samen zijn met lekker eten erbij. Het Sinterklaasfeest daarentegen is naar mijn idee alleen maar bedoeld om te consumeren. Ze beginnen tegenwoordig al in september met die onzin promoten in de supermarkten en winkels.

Niet lief

Het meest verschrikkelijke aan dit feest vind ik dat er een sociale druk is dat iedereen er aan mee moet doen. Want jouw kind krijgt het gevoel dat het niet ‘lief’ genoeg is geweest als het geen cadeaus krijgt met Sinterklaas.

Er wordt op school onderling gepraat over wat de kinderen voor Sinterklaas hebben gekregen. Het ergste vind ik nog dat ouders er onderling ook over opscheppen wat ze hun kinderen hebben gegeven. Het gaat tegen al mijn principes van een duurzame wereld zonder consumptiemaatschappij.

Quality time

Daarom heb ik samen met mijn man besloten dat we het sinterklaasfeest dit jaar overslaan. Het grappige is dat mijn kinderen ook helemaal niets te wensen hebben voor een dag als Sinterklaas. Elk jaar is het maar bedenken wat we nou weer moeten kopen voor iedereen.

Wel hebben we besloten om ter compensatie iets te doen. We gaan namelijk het weekend voor 5 december met het hele gezin weg. Heerlijk quality time, spelletjes doen en wandelingen maken. Iets wat ik zelf veel belangrijker vind dan cadeaus.

Eerlijk verteld

Aan mijn kinderen van drie en zes hebben we eerlijk verteld dat Sinterklaas niet bestaat en dat het een verzonnen feest is. Mijn dochter van acht geloofde al niet meer in Sinterklaas en die kon het goed begrijpen.

Ook de sinterklaasintocht en het schoen zetten slaan we dit jaar over. Natuurlijk zijn er wel Sinterklaasactiviteiten op school waar ze aan meedoen en dat is natuurlijk helemaal prima. Als gezin doen we in ieder geval niet meer mee met dit verplichte feest.

Minimalistische feestdagen: 6 tips om aan de consumptiemaatschappij te ontsnappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme