Julia van Buuren
Julia van Buuren Babyvoeding 16 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je jouw baby liever geen toegevoegde suikers wil geven

Wanneer je in de supermarkt loopt, kun je er haast niet omheen; bijna overal zit suiker in. Het is daarom lastig om suiker te vermijden. Dit dilemma kan nog lastiger worden wanneer het over voeding voor je baby gaat. Kan suiker kwaad voor de ontwikkeling van jouw baby? Zo kun je het beste omgaan met toegevoegde suikers.

Tot twaalf maanden wordt aangeraden om je baby zo min mogelijk suiker te geven en toegevoegde suikers te vermijden. Kinderen van 1 tot 3 jaar mogen volgens de World Health Organisation per dag maximaal 12,5 tot 25 gram suiker binnenkrijgen.

Waarom je jouw baby liever geen toegevoegde suikers geeft

Baby’s hebben al vanaf de geboorte een voorkeur voor zoet, dit zorgt ervoor dat kinderen genoeg drinken en groeien. Om deze reden is borst- en flesvoeding ook zoet van smaak. Kinderen hebben daarnaast een natuurlijke afkeer van bitter en zuur.

Geen goede calorieën

Baby’s hebben voldoende calorieën per dag nodig, maar kwaliteit is daarbij het belangrijkste. Toegevoegde suikers bevatten geen voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Baby’s hebben dit dan ook niet nodig.

Ze worden een zoetekauw

Ook is het zo dat wanneer jouw baby op jonge leeftijd al gewend is veel suiker binnen te krijgen, hij of zij daar een voorkeur voor ontwikkelt en later ook een zoetekauw wordt.

Slecht voor de gezondheid

Dit is op lange termijn slecht voor de gezondheid en kan bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht. Suiker kan er bovendien voor zorgen dat doorkomende tandjes worden aangetast.

Alternatief voor baby’s

Wat kun je je baby dan wel geven? Als je baby behoefte heeft aan zoetigheid zijn fruit en zoete groeten zoals wortel, goede opties. Dit bevat wel natuurlijke suikers maar ook vitamines, mineralen en vezels en dit heeft jouw kind nodig. Zuivelproducten waaraan zo min mogelijk suikers zijn toegevoegd, zijn ook een mogelijkheid.

Je ontkomt in deze wereld niet helemaal aan suiker, zeker niet wanneer jouw baby ouder wordt. Het belangrijkste is dat je je er bewust van bent als ouder en een oogje in het zeil houdt.

Geen suiker? Weinig schermtijd? 5 voornemens waar ouders zich niet aan houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme