Yo, da’s handig: dit is hét (Youtube)-woordenboek voor ouders met een puber

Kinderen Suzanne Sandberg 29 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Zeiden we vroeger ‘Wow, wat maf!’ en waren we dan ‘onwijs stoer’, met de komst van YouTube en het bijbehorende vlog-tuig wordt er door onze kinderen héél andere taal gebezigd. Kinderen voor kinderen-slang heeft plaats moeten maken voor heuse straattaal. Want ik zeg je: dat is nu helemaal in. Dus voor alle ouders met pubers: een woordenboek. Joe, geen dank.

Suzanne (zie foto) van Famme heeft drie kinderen (12, 10 en 3) en wordt dagelijks geconfronteerd met nieuwe woorden. De ene keer roepen ze een vage herinnering op aan haar eigen basisschooltijd (‘Ik zweer je!’ was toen ook al ruig), een andere keer ontstaat er bijna kortsluiting in haar hoofd, als ze de hoeveelheid Pokémon-namen moet aanhoren, die momenteel dagelijks over tafel vliegen. Goed. En dan is er nog de spreektaal, de daily use-woorden. Een woordenboek dus.

Woord: Skeer

Situatie: Ik heb een nieuwe jurk. Helemaal vintage, helemaal leuk. De jongens vinden ‘m raar. Dan zeggen ze: ‘Mam, die jurk is super skeer.’
Betekent dus: lelijk, vreemd, awkward. Eigenlijk betekent het weinig geld.
Fonetische uitspraak: skeer of op z’n Haags: skeeah. Maar misschien dat wij thuis dat zelf hebben verzonnen.

Woord / zin: Fatoe kill, het is een prank!

Situatie: We zitten in de auto. En ik vraag bijvoorbeeld aan mijn zoon: ‘Wil jij even de kauwgom pakken?’ Dan volgt er een brutaal antwoord. ‘Echt niet,’ of ‘Doe het lekker zelf.’ Ik schrik en roep verontwaardigd: ‘Wat zeg je?!’ Mijn kind schrikt van mij, van zijn eigen opmerking misschien, en roept snel: ‘Fatoe kill het is een prank!’
Betekent dus: Maak je niet druk, het is een grapje, ik bedoel het niet zo.
Fonetische uitspraak: Fattoe kill het is een prenk

Woord: Gast

Situatie: We voeren een gesprek. Zoals: ‘Kun jij even de tafel dekken?’ Dan zegt mijn zoon tegen mijn man: ‘Gast, de borden staan te hoog in de kast!’ (en als je dan zegt: ‘Wat zeg je? Gast?’ Is de kans groot dat hij weer zegt dat het prank is, fatoe kill. Dus.)
Betekent dus: Vriend, gabber, en soms dus ook: papa

Woord: Ewa

Situatie: Maakt niet uit wat er gebeurt, en of het gezellig is, je aan tafel zit of een bordspelletje doet. Je zoon kan op ieder moment van de dag de behoefte voelen om ‘Ewa!’ uit te roepen.
Betekent: volgens mij gewoon ‘hoi’ of ‘yo’

Woord: Ziek

Situatie: We kijken televisie. Iemand treedt op en is steengoed. Zoon zegt: ‘Die is echt ziek goed.’
Betekent dus: heel

En het woord: Djensen

Dit betekent: dansen

Woord en handeling: Dab(ben)

Wat het is: Deze ken je! Dabben is een beweging met je armen voor je gezicht.
Fonetische uitspraak: deppen
Leuk weetje: Komt oorspronkelijk uit de Hip Hop-scene, werd bekend bij het grote publiek door de voetballer Pogba, en ja, de koning deed ‘m ook! Zo dus:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme