Zoek je iets unieks? 15x zeldzame babynamen (mét betekenis)

Zwanger Valéry de Voijs 3 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Ook als er nog geen gezinsuitbreiding op de planning staat, kun jij al dromen over leuke babynamen voor je toekomstige zoon of dochter. Misschien is je partner het niet eens met al jouw keuzes; je hebt vast al een lijstje met potentiële namen in je hoofd. Maar wat als die namen in de loop van de tijd ineens razend populair zijn geworden, en jij liever voor een unieke naam wilt gaan? Dan zul je op zoek moeten gaan naar zeldzame babynamen.

Ok, je wilt dus een unieke babynaam. Ga dan vooral niet voor Sem, Noah of Daan: dit zijn tot nu toe de meest gekozen jongensnamen in 2021. Voor dochters werd er het vaakst gekozen voor Emma, Tess en Sophie.

Zeldzame babynamen voor jongens

Van Griekse goden tot aan zwarte raven: deze betekenissen zullen je verbazen

1. Sevijn

Het kost een beetje onderzoek, maar dan heb je ook wat. Aangezien er geen duidelijke betekenis van de naam te vinden, zijn er meerdere mogelijke betekenissen. De naam kan komen van ‘Sevain’ wat in Punjabi ‘service’ betekent. Maar het zou ook kunnen komen van Silvijn (of op z’n Frans Silvain), wat weer van het Latijnse woord ‘Silva’ komt en ‘bos’ betekent.

2. Fidde

Deze naam is zo zeldzaam dat de betekenis (nog) niet bekend is. Deze babynaam lijkt op de Friese naam Fedde, wat weer van fretho/fritho komt en ‘vrede en bescherming’ betekent. Een andere babynaam die in de buurt komt is Fido wat ‘trouw’ betekent, of de meisjesnaam Fidda (wat zilver betekent)

3. Korben

Vooral leuk als er een grote kans is dat je zoon donkere haren gaat krijgen. Deze naam betekent namelijk ‘donker gehaard’ of ‘raaf’. De naam lijkt op babynamen als Corben, Corbin of Korban. In de Joodse Thora wordt met Korban verwezen naar offers aan God.

4. Xean

Vind je Sean (‘God is verzoenend’) leuk, maar wil je nét iets uniekers? Dan is deze korte naam een goede optie. Deze naam vind je nog wel eens terug in de Filipijnen maar als jij niet van plan bent om naar Manila te emigreren, zal er vrijwel niemand op school jouw zoon’s naam delen.

5. Kenji

Deze naam is vooral leuk als je een tweede zoon krijgt, aangezien de naam in Japan staat voor ‘tweede zoon’. Kenji of Kenzi naam schrijf je op z’n Japans namelijk als ‘賢二’ wat staat voor ‘wijsheid, tweede’.

Mooie Turkse babynamen die ook in het Nederlands makkelijk uit te spreken zijn

Zeldzame babynamen voor meisjes

Van chique franse namen tot aan stoere korte roepnamen: dit zijn vijf zeldzame babynamen voor meisjes

1. Avélie

Avélie is (net zoals andere Franse namen als Aurélie of Amélie) de perfecte combi van zacht en krachtig tegelijk: iets wat je terug vindt in de betekenis van de naam. Avélie betekent namelijk ‘vogel, kracht, leven’. Wil je toch een naam die ook in het Engels makkelijker uit te spreken is? Dan is Eveline misschien een geschikte optie.

2. Yildou

Een andere zeldzame kindernaam die niet in dit lijstje mag ontbreken is Yildou (of op z’n Fries: Jildou). Deze bijzondere naam betekent ‘betaling, offer, waarde’.

3. Vie

Lekker kort en krachtig: ‘Vie’ is Frans voor ‘leven’: een perfecte naam om het nieuwe leven van jouw dochter te vieren. Vind je ‘Vie’ toch nét te kort? Dan vind je Evie, Ivie, Davie, Chevie of Genevieve misschien leuk.

4. Oona

Hoewel Oona in Ierland bekend was in de Middeleeuwen, zie je hem nu minder vaak terug. De Ierse Una was de dochter van een koning in Lochlainn, en betekent ‘lammetje’. Als jij fan bent van Charlie Chaplin is dit wellicht een extra reden om voor deze naam te kiezen. Oona O’Neill was namelijk Chaplin’s laatste vrouw

5. Dyem

Dyem kan komen van het woord ‘gem’ wat ‘juweel/edelsteen’ betekent. Het lijkt ook op het Latijnse woord ‘diem’ wat ‘dag’ betekent (carpe diem, weet je nog?).

Op zoek naar babynamen? 20 prachtige namen uit Portugal (mét betekenis)

Bijzondere namen gender neutraal

Eigenlijk zijn heel veel namen gender neutraal, en zul je bij het uitzoeken van een babynaam vooral op je eigen smaak en gevoel moeten afgaan. Toch wat inspiratie nodig? Misschien zit hier een leuke naam bij:

1. Zody

In Schotland zie je de naam vaker bij jongens, maar in de VS heten er meer meisjes Zody. Deze babynaam betekent ‘leven’, en is dus zowel voor je zoon of dochter geschikt.

2. Neo

Neo is Grieks voor ‘nieuw’, en of je nu een zoon of dochter verwacht: als je erover nadenkt is het dé perfecte babynaam voor het nieuwe gezinslid.

3. Zenn

Nog zo’n mooie Griekse naam: Zenn. Deze jongens- als meisjesnaam betekent ‘kracht van Jupiter’

4. Mosi

Deze Afrikaanse naam betekent ‘eerstgeborene’ in Swahili, en kan dus voor zowel jongens als meisjes. In Nederand is ‘Moos’ bij jongens wel bekender.

5. Glynn

Kun je niet kiezen tussen Glenn en Lynn: maak er deze unisex naam ‘Glynn’ van! Glynn komt van het Keltische Glyn, wat ‘vallei’ betekent.

Babynamen inspiratie: 22 namen uit Scandinavië (mét betekenis)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme