Wanneer ben je weer volledig hersteld na je bevalling?
Een zwangerschap en daarna een bevalling vragen veel van je lichaam. Dat je lijf niet na een week weer hersteld is, snappen we allemaal. Maar hoelang duurt het dan wel voor je weer volledig hersteld bent na je bevalling?
Of je nou net bent bevallen of net probeert om zwanger te worden, het is best fijn om het antwoord op deze vraag te weten.
Herstel vaginale bevalling
Tijdens een zwangerschap gebeurt er een hoop met je lichaam, laat staan wat een bevalling met je lichaam doet. Dit heeft tijd nodig om te herstellen. Nu duurt dit natuurlijk niet bij iedereen even lang, elk lichaam en elke zwangerschap en bevalling is anders. In dit artikel gaat het dan ook om hoe lang het herstel gemiddeld duurt. Ook is er verschil in het herstel bij een vaginale bevalling en een keizersnede.
Na een vaginale bevalling heeft je lichaam zes tot acht weken nodig voor het eerste herstel. Het volledige herstel duurt nog langer, namelijk drie tot vier maanden. Zelfs daarna kunnen moeders nog een last hebben van hun zwangerschap en bevalling, maar dat gebeurt gelukkig minder snel. Kortom: je lichaam heeft een lange tijd nodig om te herstellen en die tijd moet je jezelf ook gunnen.
De eerste week
De eerste week na je bevalling heb je vaak last van veel verschillende kwaaltjes, wat absoluut niet gek is als je nagaat wat je net hebt meegemaakt. Zo kun je gelijk na je bevalling last hebben van naweeën, vooral als het je tweede (of latere) bevalling is. Naweeën heb je om je baarmoeder weer in je oude formaat te krijgen. Dit proces gaat ook gepaard met bloedverlies, door de wond die achterblijft in je baarmoeder door het loslaten van de placenta. Dit is normaal, houd er dus rekening mee dat je veel kraamverband nodig hebt.
Dit bloedverlies wordt na een paar dagen minder, maar je blijft daarna wel bloed, wondvocht en slijm vloeien, ook wel lochia genoemd. Dit kan tot zes weken na je bevalling duren. Ook houd je na je bevalling op veel plekken vocht vast, denk aan je enkels, voeten en benen. Dat vocht moet er uiteindelijk uit, dat kun je stimuleren door veel te drinken en in beweging te blijven.
Hoewel er in de tweede week al kwaaltjes zijn afgenomen, denk aan de naweeën en het vocht vasthouden, kun je nog steeds last hebben van bijvoorbeeld urineverlies of pijn rondom je bekkenbodem. Het duurt sowieso een lange tijd voordat je bekkenbodem, buikwand en vagina volledig zijn hersteld, zo’n vijf tot acht weken. Het herstel van je buikwandspieren duurt vaak zelfs enkele maanden.
Het volledige herstel
Na zes weken is je herstel al opgeschoten. Je lichaam wordt langzaamaan weer de oude, je raakt al steeds meer gewend aan je nieuwe leven en je krijgt alweer wat meer energie. Het duurt zes weken voor je baarmoeder weer hetzelfde formaat heeft als voor de zwangerschap. Ook je vagina is inmiddels alweer grotendeels hersteld, de pijn zou nu wel weg moeten zijn. Ook is het vanaf week zes veilig om weer seks te hebben, als je daar zelf ook aan toe bent natuurlijk.
Na drie tot vier maanden ben je meestal alweer een stuk beter hersteld. De klachten die je misschien nog had, verdwijnen meestal rond deze tijd steeds meer naar de achtergrond. Je vagina, bekkenbodem en buikwand horen in deze periode in principe geen pijn of klachten te geven. Is dat nog wel het geval? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Herstel na een keizersnede
Een bevalling door middel van een keizersnede is anders dan een vaginale bevalling. Ook hier geldt dat elk lichaam anders is en iedereen op zijn eigen manier en tempo herstelt. Wel duurt het vaak langer om van een keizersnede te herstellen dan van een vaginale bevalling. Gemiddeld genomen duurt het herstel een half jaar tot ongeveer een jaar.
De eerste dagen na de bevalling blijf je in het ziekenhuis, meestal mag je na twee tot drie dagen weer naar huis. Ook na een bevalling met een keizersnede heb je te maken met bloedverlies, dit duurt ook een aantal weken. Ook is het normaal dat je pijn hebt in de eerste weken na de keizersnede, je hebt immers een buikoperatie gehad en dat zorgt voor een flinke wond.
Klachten na een keizersnede
Na de bevalling kun je last hebben van vermoeidheid, een doof gevoel bij je litteken of pijn bij de wond. Lachen, hoesten of persen kan de eerste tijd pijnlijk zijn, gelukkig is de wond daar wel tegen bestand. De wond is meestal droog als je uit het ziekenhuis komt, waardoor die niet meer lekt. Als de wond nog wel lekt, is het verstandig om dagelijks de pleister te verschonen.
Na een keizersnede moet je tot week zes rustig aan doen. Je moet veel rusten en je mag geen zware huishoudelijke taken doen. Ook is het advies om de eerste zes weken niet te sporten en nog even te wachten met seks. Een ander advies is om de eerste drie weken nog niet in de auto te stappen, omdat je last kunt hebben van duizeligheid.
Praktische redenen waarom vrouwen voor een ziekenhuisbevalling kiezen