Sanne Verweij
Sanne Verweij Bevallen 24 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Praktische redenen waarom vrouwen voor een ziekenhuisbevalling kiezen

Wil je thuis bevallen of liever in het ziekenhuis? Dit is waarschijnlijk een van die vragen die je steeds maar weer gesteld worden. Hoe maak je het beste een beslissing? Famme zet op een rijtje wanneer jij voor een ziekenhuisbevalling kan of moet gaan.

Het is goed om na te denken over de plek waar je wil bevallen, verdiep je vooral in de verschillende voor en nadelen en de risico’s. Eerder schreef Famme al een uitgebreid artikel over de risico’s van een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling. Ben je er nog niet uit? Je verloskundige kan je hierin eventueel ook adviseren.

Goed om te weten: je beslissing is niet definitief. Als de weeën eenmaal begonnen zijn, kan je nog van gedachten veranderen. Wel is het handig om alles voor een thuisbevalling in huis te halen als je nog twijfelt.

Redenen om te bevallen in het ziekenhuis

Hieronder een aantal redenen waarom vrouwen in het ziekenhuis bevallen.

Eigen keuze

Natuurlijk kun je op eigen verzoek, dus zonder medische aanleiding, in het ziekenhuis bevallen. Dit heet een poliklinische bevalling. Vrouwen kiezen hier bijvoorbeeld voor omdat ze zich veiliger voelen in het ziekenhuis. Meestal beval je op een verloskamer op de kraamafdeling en kan je eigen verloskundige de bevalling begeleiden. Daarnaast is meestal je eigen kraamverzorgster erbij aanwezig.

Medische indicatie

Een andere reden om in het ziekenhuis te bevallen is als je een medische indicatie hebt. Bijvoorbeeld omdat je een meerling krijgt, een hoge bloeddruk hebt of je baby in stuit ligt. De gynaecoloog zal bij je ziekenhuisbevalling aanwezig zijn en meestal is er ook een klinisch verloskundige aanwezig. De medische indicatie kan vooraf bekend zijn, bijvoorbeeld als je al eerder een keizersnee hebt gehad, maar kan ook tijdens het verloop van de zwangerschap of bevalling ontstaan, zoals wanneer je baby in het vruchtwater gepoept blijkt te hebben.

Medium Risk bevalling

Is de kans op problemen rond de bevalling groter dan normaal? Dan kan je verloskundige of huisarts een ‘medium risk bevalling’ voor je aanvragen. Je bevalt onder begeleiding van je eigen verloskundige of huisarts en als het nodig is, wordt de gynaecoloog erbij gehaald.

Andere redenen om in het ziekenhuis te bevallen zijn

  • In het ziekenhuis lopen er gynaecologen en artsen rond, wat een rustgevend gevoel kan geven als je bang bent voor complicaties.
  • Meerdere kinderen in huis hebben kan hartstikke gezellig zijn, maar kan je tijdens de bevalling ook erg afleiden waardoor je misschien liever ergens anders bent.
  • Pijnbestrijding: als je thuis bevalt zijn er alternatieve vormen van pijnbestrijding mogelijk, maar medische pijnbestrijding zoals een ruggenprik kan alleen in het ziekenhuis gegeven worden.
  • Als je eerder bevalt dan 37 weken of later dan 42 weken.

Nadelen van een ziekenhuisbevalling kunnen zijn

  • Je moet met weeën naar het ziekenhuis.
  • Je moet je houden aan de ziekenhuisprotocollen, waardoor je minder eigen controle hebt en er een grotere kans op ingrepen is.
  • Je hebt minder privacy en je bent in een onbekende omgeving, waardoor het lastiger kan zijn om in je bubbel te komen en je te ontspannen.
  • Een ziekenhuisbevalling mét medische indicatie wordt vergoed door je basisverzekering, maar een ziekenhuisbevalling zonder medische aanleiding kost geld. Dit bedrag verschilt per ziekenhuis, maar is maximaal 525,85 euro.

Dit zijn de risico’s van een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme