Zelf je trouwgelofte schrijven? Zo doe je dat!

Lifestyle Redactie 21 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld, in Nederland zien we het steeds meer: trouwgeloftes voor het jawoord, ook wel wedding vows genoemd. Een prachtige tekst/belofte, maar hoe stel je deze trouwgeloftes eigenlijk op?

Wat trouwgeloftes precies zijn? Het bruidspaar spreekt naar elkaar uit waarom ze zo dol op elkaar zijn, wat de ander bijzonder maakt en waarom ze voor elkaar kiezen. Omdat je deze trouwgeloftes zelf opstelt en dus veel persoonlijker zijn, is de emotionele waarde veel groter dan bij de standaard geloftes. Het kan zijn dat jullie een anekdote willen opstellen of gewoon jullie liefde naar elkaar willen uiten. Persoonlijker kan het niet.

1. Jullie moeten het er allebei mee eens zijn

Want het is niet niets, om elkaar in de ogen aan te kijken en te zeggen wat jullie voor elkaar voelen. Als een van jullie hier zich ongemakkelijk bij voelt, is het misschien niet iets voor jullie. Overleg van tevoren wat goed voelt en wat niet.

2. Bespreek de regels

Jullie spreken de trouwgeloftes pas uit op de grote dag zelf. Daarvoor is het wel verstandig om bepaalde richtlijnen op te stellen. Wat is de tone of voice? Hoelang moet het zijn? 2 minuten? 4 misschien? In welke richting zoeken jullie de trouwgeloftes (het ‘hoe hebben we elkaar ontmoet’-verhaal of ‘hoe ziet onze toekomst eruit?’)? En hoe sluiten jullie af? Laat nu je creativiteit de vrije loop.

3. Neem een trip down the memory lane for inspiratie

Wanneer wist je dat je verliefd was? Wat maakt hem zo bijzonder? Wat is jullie favoriete herinnering? Denk aan vroeger, aan de leuke herinneringen, denk aan bijzondere gebeurtenissen en vraag je af waarom je je hele leven bij deze man wil blijven. Inspiratie zat. Nu nog op papier zetten.

4. Schrijf het op

Nu is het moment om je emoties op te schrijven. Pak een pen en papier of open een Word-document. Nu kun je je gedachten laten gaan. Wat je nu opschrijft, is oprecht. Loop de trouwgeloftes daarom alleen na op eventuele fouten, maar ga niet continu verbeteren.

5. Maak een belofte

Dat het persoonlijke trouwgeloftes zijn, betekent niet per definitie dat ze niet ‘echt’ zijn. Oké, ze zijn niet wettelijk bepaald, maar wat is er nou oprechter dan persoonlijke trouwgeloftes? Je kunt daarom best een belofte maken, waarvan wordt verwacht dat je die nakomt (bijvoorbeeld: ik zal altijd die kippensoep blijven maken wanneer je ziek bent). Heb je geen inspiratie? Kijk dan eens naar de traditionele trouwgeloftes en geef daar je eigen draai aan.

6. Laat die clichés voor wat ze zijn

Praat niet vol metaforen of in degelijke taal. Laat je emoties de vrije loop en stop er een flinke dosis humor in. Tranen (van het lachen), dat is wat we willen zien!

7. Oefen hardop!

Hoe vaker je het hebt voorgelezen, hoe gewoner het wordt. Natuurlijk is het moment suprême het allerengst ooit, maar de kans op stotteren en haperen wordt een stuk minder wanneer je alvast hebt geoefend. Emotioneel word je toch wel, want hé, je gaat trouwen met de liefde van je leven! Hoe fantastisch is dat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen