Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 29 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

9 zinnen die kinderen graag van ouders horen volgens een gedragsdeskundige

Met alle drukte om je heen is het gemakkelijk om wat in jezelf te keren, en belangrijke woorden vergeten te zeggen. Simpelweg omdat je het druk genoeg hebt om er aandacht aan te besteden. Maar minder belangrijk wordt het niet, helemaal voor je kinderen kunnen je woorden van grote impact zijn.

Volgens gedragsdeskundige Scott Mautz zijn er een paar fundamentele en eenvoudige zinnen die onze kinderen nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk om je niet alleen te concentreren op wát je tegen je kind zegt, maar ook op de manier waarop je het zegt. Deze zinnen hebben je kids van je nodig:

1. ‘Al die oefeningen werpen hun vruchten af’

De meeste kinderen zijn erop gericht dat ‘alles beter kan’. Als je specifiek kunt zijn over wat dat voor jouw kind is, en hoeveel je gemerkt hebt dat ze oefenen om er beter in te worden, hoe makkelijker het is om hier een compliment over te geven. Dat zal er weer voor zorgen dat je kind zich gemotiveerder zal voelen om zo door te gaan.

2. ‘Ik weet het antwoord niet’

Op een bepaalde leeftijd komen kinderen in een fase waarin ze heel (lees: ontzettend) veel vragen gaan stellen. Waarom zijn bananen krom? Is de lucht blauw? Waarom volgt de maan ons?

Kinderen kunnen je on the spot allerlei vragen stellen waarom dingen gaan zoals ze gaan, waarop je simpelweg het antwoord niet hebt. Scott zegt dat het op zo’n moment verstandig is om toe te geven dat je het antwoord niet weet.

Het zal ervoor zorgen dat je ‘kwetsbaarheid’ wordt overgedragen – wat een waardevolle vaardigheid is voor kinderen. Als je ook nog eens zegt dat je het wel even kunt gaan uitzoeken, laat je zien hoeveel waarde je hecht aan iets leren en wordt nieuwsgierigheid aangemoedigd.

3. ‘Is dat echt waar?’

Scott raadt aan deze zin te gebruiken op momenten wanneer je kind frustraties uit of zichzelf teleurstelt. Een zin als dit zal ervoor zorgen dat ze hun veronderstellingen in twijfel zullen trekken.

Must read: 6 Zinnen die volgens de Montessori-methode werken als je kind ‘gemeen’ is

4. ‘Sorry’

Dit woord is misschien wel de belangrijkste van het hele lijstje. Het modelleert niet alleen correct gedrag, maar het laat aan je kind ook zien dat volwassenen niet perfect zijn. We maken allemaal fouten, en we worden allemaal ‘gedwongen’ om eventuele consequenties met gratie onder ogen te zien.

5. ‘Je had gelijk’

Wie houdt er niet van om te horen dat ze gelijk hebben? Een zin als ‘je had gelijk’ tegen je kind zeggen, zal ervoor zorgen dat hij zich extra gesteund voelt. Het kan je kind ook aanmoedigen om hetzelfde te zeggen.
Ook lezen: Deze 10 zinnen die slaapcoaches gebruiken om kinderen in bed te houden

6. ‘Ik geloof in jou’

Of: ‘Ik weet zeker dat je het kunt’. Het voelt net als een schouderklopje, het herinnert je kind(eren) eraan dat je erin gelooft. En elk kind wil weten dat zijn ouders erin geloven.

7. ‘Ik denk dat je moet kiezen’

Oké, met een zin als dit moet je voorzichtig omgaan, maar zo nu en dan kan dit een uitstekende manier zijn om uw kinderen weer wat kracht te geven. Scott zegt dat het laat zien dat je je kinderen vertrouwt en hun mening waardeert.

8. ‘Ik luister’

Een andere variatie hiervan is: ‘Ik hoor je wel’. Het herinnert jezelf eraan dat je echt moet luisteren en moet opletten als je kind aan het woord is. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

9. ‘Ik hou van jou’

Het voelt alsof deze zin op nummer één zou moeten staan, maar we zetten hem onderaan het lijstje. Het klinkt als vanzelfsprekend, en je vindt het misschien raar dat we je eraan herinneren, maar vaak ‘denken’ we deze zin vaker dan dat we het hardop zeggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme