Hoe herken je dat je verslaafd bent aan winkelen? Nou, zo dus!

Persoonlijk Rachelle Abbas 1 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Ik ben verslaafd aan winkelen. Zo, ik zeg het maar direct. Waar ik eerst nog een tijd in de ontkenningsfase zat, ben ik er inmiddels uit en kan ik beamen dat het écht zo is: ik ben verslaafd aan winkelen. Kijk, ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het nog aardig veilig doe – in de zin van dat ik niks koop als ik écht het geld niet heb, ik zorg ervoor dat mijn shophobby me niet in de problemen werkt. Maar ik koop wel ontzettend veel, ook al heb ik inmiddels echt niks meer nodig.

via GIPHY

Mijn uitpuilende kledingkast is niet het enige bewijs waaruit blijkt dat ik een lichte verslaving heb voor shoppen. Soms betrap ik me erop dat ik aan mijn vriend vertel dat ik iets ‘al een tijdje heb, hoor’ terwijl ik het een week geleden bij H&M heb gescoord. En ik doe dat niet omdat hij de waarheid niet mag weten, het gaat gewoon vanzelf. Dankzij mijn liefhebberij kan ik inmiddels een aardig lijstje opsommen met tekenen waaruit blijkt dat je verslaafd bent aan shoppen:

1. De FIFO methode

Je weet dat je verslaafd bent aan shoppen wanneer er geen plek meer is in je kast voor al je nieuwe aankopen. Dat betekent dat er ook items zijn die plaats moet maken. Als je de FIFO (first in, first out) moet toepassen in je kledingkast, weet je dat je een lichte verslaving te pakken hebt. Welke oude items heb je al lang niet aan gehad? Hup, weg ermee.

2. Geldige redenen bedenken

Wanneer je geldige redenen moet bedenken waarom je van jezelf iets mag kopen, is het ook een teken dat je een lichte shopverslaving hebt te pakken. Je hébt niks nodig voor dat ene feestje, je hebt genoeg in je kast wat je aan kunt doen – en dat weet je stiekem zelf ook wel.

LEES OOK: Dit zijn de leukste webshops voor kinderkleding

3. No moneys

Als je iets gaat kopen terwijl je het geld écht niet hebt, of als je om die reden geld gaat lenen om iets te kunnen kopen, weet je dat je verslaafd bent. Ik probeer dit zelf echt wel te vermijden, dat is misschien waarom de shopverslaving voor mij ook makkelijk in stand wordt gehouden, onder hem mom van ‘ach, die 15 euro kan ik toch wel missen’.

4. Afterpay is je beste vriend

Aansluitend op het vorig punt: als je geen geld op het moment dat je een aankoop wilt doen, en dus ontzettend blij bent met Afterpay (of een ander middel waarmee je achteraf kunt betalen). That’s a sign: je bent verslaafd. Je had natuurlijk ook gewoon kunnen wachten tot je het geld wel binnen hebt..

5. Aankopen verstoppen of verzwijgen

Confession: als ik iets nieuws heb gekocht, doe ik het expres een paar dagen later pas voor het eerst aan, anders weet mijn vriend hoe dan ook dat ik iets nieuws gescoord heb. En again, dat is niet erg want hij mag het best weten. Ik denk dat de shopverslaving dit voor me beslist, ergens diep in me weet ik dat het best bizar is hoeveel kleding ik heb (en blijf kopen).

6. Je geschiedenis staat vol met webshops

Dit is misschien wel het meest simpele teken waaruit blijkt dat je een stopverslaving hebt: je hele geschiedenis in je browser staat vol met webshops. Dit geldt ook als je bankafschriften vol staan met allerlei winkels.

LEES OOK: Van iDEAL tot achteraf betalen: dit zijn alle online betaalmethoden (én de voor- en nadelen)

7. Nieuwe aankopen vergeten

Je bent je kast aan het opruimen en komt allerlei items tegen met de prijskaartjes er nog aan. Oeps… iets met een verslaving en niet weten wat je allemaal hebt.

8. Als de pakketbezorger je kent

Ha, dit punt blijft altijd een mooie. Je weet dat je een lichte shopverslaving hebt als je postbode je inmiddels bij naam kent – aangezien hij om de dag pakketjes bij je moet bezorgen..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme