Zo herken je een groeispurt bij je kind

Kinderen Rachelle Weiler 8 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Als moeder herken je het vast. Je legt je kind in bed en je zou de volgende dag zweren dat hij of zij is gegroeid.

Kinderen groeien in verschillende fases van hun levens schoksgewijs. De grootste stappen doen zich voor in de eerste twee jaar en op de leeftijd tussen 11 en 16. Meisjes zijn hierin sneller. Bij hen kan een groeispurt zich al voordoen vanaf 10 of 11 jaar. Bij jongens begint dit meestal een jaar of 3 later. Gemiddeld genomen tussen 13 en 16 jaar.

Herken een groeispurt

Veel ouders merken een groeispurt pas op als deze zich al heeft voorgedaan. Kleding past niet meer en kinderen klagen over schoenen die te klein zijn. Toch kan je groeispurten herkennen bij je kind.
Merk je bijvoorbeeld dat je kind meer eet? Dat de porties groter worden, of dat er tussen maaltijden door meer wordt gesnackt? Dit kan duiden op een groeispurt. Het is zeker tijdens deze fases belangrijk dat je kind gezond eet. Zorg er altijd voor dat er genoeg noten, volkoren brood en eiwitrijk voedsel in huis is, zoals eieren, mager vlees en groente.

Ook kan de slaapcyclus van een kind je meer vertellen over een eventuele groeispurt. Slaapt je kind meer dan normaal? Of merk je dat hij of zij vaker dutjes doet tussendoor? Dat is een teken dat het lichaam rust nodig heeft om te groeien. Het probleem met langer slapen, is dat pubers juist vaak geneigd zijn niet genoeg rust te nemen. Ze blijven graag langer op, terwijl dat niet is wat het lichaam nodig heeft. Probeer hier in te sturen.

Groeipijn

Hoewel nooit wetenschappelijk aangetoond, is een groeipijn een bekend fenomeen. Omdat de botten in een sneller tempo groeien, komen de spieraanhechtingen onder druk te staan. Het kan een hele nare, aanhoudende doffe pijn veroorzaken. Groeipijn uit zich voornamelijk in de bovenbenen, knieën, hielen en kuiten.
Groeipijn kan zich al vanaf het derde levensjaar voordoen, maar piekt meestal tussen 8 en 12 jaar oud.
Het is belangrijk dat kinderen blijven bewegen als ze last hebben van groeipijn, maar tijdens perioden met meer klachten wordt intensief sporten afgeraden. Dit zou een te grote belasting kunnen zijn voor spieren en gewrichten. Het dagelijk stretchen van de probleemgebieden kan helpen.
Het af en toe slikken van ibuprofen of aspirine kan verlichting geven, maar een zachte massage en warmte kompressen op de pijnlijke gebieden kunnen net zo- al dan niet effectiever zijn.

Benieuwd naar de uiteindelijke lengte van je kind? Met deze formule maak je binnen 10 seconden en schatting!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme