Redactie
Redactie Kinderen 7 dec 2014
Leestijd: 5 minuten

Zo ziet een eerste maand als moeder eruit

Word je voor de eerste keer mama? Dan kun je je best een voorstelling maken van hoe zo’n eerste maand als moeder eruitziet. Je hebt zeeën van tijd en je wandelt samen met baby een beetje over die roze wolk. Toch?

De tijd zal het leren… De eerste maand verdelen we voor het gemak even op in drie delen. Immers, je praat in de eerste maand vaak over een tijdsbestek in dagen. ‘Hij is nu 11 dagen oud!’. Natuurlijk loopt het voor iedereen anders, maar je kunt je in ieder geval alvast inlezen. Want dit vertellen die zwangerschapsboeken je niet hoor.

Dag 1-10

-Lief hè, zo’n kleine hummel die alleen maar slaapt. Dat is wat baby’s doen. Je denkt ‘lekker tijd voor jezelf’ te hebben, terwijl de kraamhulp zich met het huishouden bemoeit. Oh nee, toch niet. Baby’s willen namelijk zo’n 8-12 keer per dag eten. En we kunnen je vertellen: dat is niet wat je tussen de bedrijven door ‘even’ doet. Het is een dagtaak.

-Je kijkt vol verbazing naar de eerste poepluier van je baby. Je wist niet dat die meconium zo plakkerig was!

-Foto’s, foto’s en nog eens foto’s. Je wil het liefst elk moment vastleggen en natuurlijk moet iedereen op de hoogte worden gebracht met de nieuwste kiekjes. Dagtaak nummer 2.

-Je gaat voor het eerst naar buiten met je kind. Dit is heel spannend, want je bent nog ietwat wankelig. Daarbij ben je opeens voor het eerst buiten met een splinternieuw persoon. Dat is een gekke gedachte.

-Je wacht op de kraamtranen die wel of niet komen.

-Als de kleine er eenmaal is, willen de mensen uit je omgeving natuurlijk zo snel mogelijk komen kijken. Even die agenda erbij pakken. Wow, dat plannen blijkt een hele puzzel. Dagtaak nummer 3. Tip: organiseer een kraamfeest. Zo kan iedereen in één keer het nieuwe exemplaar komen bewonderen.

-Je kijkt naar dat kleine mens in de box en hoopt ontzettend dat ze nooit meer groeit. Zo’n baby is toch het allerliefst.

-Je bent alleen maar aan het staren naar je kind. Nog nooit heb je zo lang en zo intens naar iets gekeken als naar hem of haar. Daar kun je echt dagen mee vullen.

-Urenlang aan je baby ruiken. Niets is zo lekker als de geur van je pasgeboren baby.

-De verwarming staat te loeien. Mits je natuurlijk bevallen bent in de winter. Reken er maar op dat je zo’n €500 euro moet bijbetalen aan stookkosten.

-Je mag weer rood vlees, wijn/champagne en stinkkazen. Dus dit ga je natuurlijk allemaal tot je nemen. Het vlees en de kazen in overvloed. De champagne en wijn alleen om te proosten op het nieuwe leven.

-Je vraagt je af wat voor soort kleur ogen hij of zij zal krijgen. Dat vraag je je serieus af. Sowieso ben je continu aan het analyseren op wie-ie nou lijkt.

-Je bent constant aan het zoeken naar manieren om je mini-me stil te krijgen. Denk je eindelijk een manier gevonden te hebben (wrijven over z’n buik!), dan blijkt het een dag later echt niet meer te helpen.

-Je probeert de speen. En als de ene niet werkt, dan koop je een andere. Uiteindelijk heb je 8 spenen in verschillende soorten en maten en blijkt-ie geen speen te willen.

-Je wordt overvallen door verscheidene geluksmomenten die worden afgewisseld door momenten van angst. Als je man weer aan het werk gaat (die ene dag verlof is echt belachelijk, maar dat terzijde) en de kraamhulp is weg, dan kom je er echt even alleen voor te staan. Spannend.

-Je zingt -eigengemaakte- liedjes, de zogenaamde wiegenliedjes.

Dag 10-20

-Je bent nu nog in de fase dat je in ‘dagen’ praat als iemand vraagt hoe oud je kindje is. Wow, ze is al 10 dagen oud! Time flies.

-Je denkt regelmatig terug aan die bevalling en aan het moment voor de bevalling waarin je aan het moment na de bevalling denkt waarin je dit zou denken. Snap je ‘m nog?

Nog nooit heb je zoveel vragen gegoogled als nu.

-Joehoe! Je kind is echt al veel aangekomen. Je bent zo trots.

-Je wordt gek, je weet het even niet meer…

-Hè? Sliep-ie nou 5 uur achter elkaar door? Nee, wat fijn! Het moederschap kan niet meer stuk.

-Je beseft dat je best lekker gaat op weinig slaap. Sterker nog, je hebt energie voor tien! Jongens, wie gaat er mee koffie drinken zo? Oh nee, iedereen moet gewoon werken.

-Je kijkt de foto’s door van toen-ie net geboren was. Ah, wat een humpie, hè! Zo klein, je kunt het je bijna niet meer voorstellen.

-Je bent al redelijk gewend aan het hele gebeuren en je kunt zelfs voeden en koken tegelijk. Ook het uitklappen van die superingewikkelde (hij was tijdens het verkooppraatje overigens de handigste ooit) buggy heb je onder de knie.

-Je beloont jezelf met een aantal aankopen. Doei zwangerschapsbroek, tijd voor een gloednieuwe ‘normale’ skinny.

-Je kunt weer normaal zitten, zonder dat je vergaat van de pijn door die hechtingen.

-Je hebt zojuist drie luiers verschoond tijdens één verschoonpoging. Oh my, hoe kan dit? Die luiers zijn niet aan te slepen.

-Je houdt ‘De eerste keer’ verhalen dwangmatig bij. Leuk voor later, denk je nu.

-Baby gaat voor het eerst in de auto en slaapt wanneer je de motor start. Sowieso. Altijd. Even rust… Best spannend dat rijden met zo’n klein wezen op de achterbank.

Dag 20-30

-Wist je trouwens dat baby’s de eerste maand huilen zonder tranen?

-Je ontwikkelt een behoefte om er heel even tussenuit te gaan zonder baby. Kan best. Let wel op: het kan zomaar zijn dat je na tien minuten denkt ‘Ik wil weer terug naar m’n kind, mèh!’

-Goh, eigenlijk heb je best wel even tijd om een boek te lezen of je favoriete webshops af te speuren. Sterker nog, je bent meer tijd dan ooit.

-Je begrijpt steeds meer welke geluiden wat betekenen. Als je vriendin met de vraag komt ‘Waarom huilt-ie nou?’, reageer je standaard met ‘Oh, da’s buikkramp’.

-Wat wordt ze groot hè?

-Nog een maand en dan moet je weer aan het werk…

-Je gaat een avond uitgebreid koken voor je man. Burgerlijk? Nee, je vindt het gezinsleven heerlijk!

-Ja, je bent erover uit. Een kind is een verrijking van je leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme