5x waarom je niet met ‘prima’ moet antwoorden

Mind Redactie 4 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Hé, hoe gaat het met je? ‘Ja prima hoor, dankjewel’. Met dit simpele antwoord sla je twee vliegen in één klap: je bent beleefd én je verhult je gevoelens. Heel handig als je ergens niet over wil praten, maar we gebruiken het ook als excuus.

We begrijpen dat niet iedereen jouw persoonlijke verhaal hoeft te horen. Vragen hoe het met iemand gaat, lijkt een beleefdheidsritueel dat we eindeloos herhalen. Maar let op: er zijn situaties waar een simpel ‘prima’ helemaal niet zo prima is!

We hebben ‘geluk’ en ‘gelukkig zijn’ zo hoog in het vaandel, dat we bewust negatieve verhalen weglaten. Alles is maar ‘prima’, de situatie thuis, ons werk, hoewel iedereen weet dat er meer achter schuilt. Zullen we van voortaan onze gevoelens niet tot één nietszeggend woord reduceren? En wel hierom:

1. Het tonen van emoties maakt je geen emotioneel wrak

Knoop dat in je oren! Wij vrouwen worden al als ‘de emotionele soort’ gezien, moet ik dat persoonlijk gaan bevestigen? Ja, waarom niet? Een emotionele reactie geeft aan dat je mens bent, iedereen voelt wel eens pijn of verdriet. Een potje janken is juist goed voor je.

2. Net doen alsof helpt je echt niet verder

We lezen er veel over in de media: de grootste komieken en acteurs (denk aan Robin Williams) zijn in het echte leven somber of depressief. Willen wij ook onze reactie faken? Je kunt niet je hele leven blijven acteren, net doen alsof er niets aan de hand is. Het zal je alleen maar opbreken.

3. Je stelt het onvermijdelijke enkel uit

Wat je eigenlijk doet, is je reactie uitstellen. Vroeger of later wil je toch je verhaal kwijt. Iedereen wil gehoord worden en dat is maar goed ook. ‘Prima’ is niets anders dan een voorbode voor het uiten van gevoelens op een later tijdstip. Waarom zou je daar mee wachten?

4. Het is oké om ergens mee te zitten

Iedereen piekert wel eens. Nu ben jij misschien degene die niet door een roze bril kijkt, straks is het je zus of vriendin. Als we allemaal maar met ‘prima’ antwoorden, krijg je nooit een realistisch beeld. Het leven is toch gewoon een emotionele rollercoaster? Jij zit tenminste aan boord.

5. Als jij iets belangrijk vindt, vindt een ander dat ook belangrijk

Wij mensen zijn sociale dieren. We praten de hele dag door, maar zelden gaat het over wat we diep van binnen voelen. Als jij met iets zit, is er gegarandeerd iemand die dat belangrijk vindt. Zij willen je helpen of gewoonweg aanhoren. Zoek deze personen eens bewust op en je weet het: laat ‘prima’ lekker achterwege.

Lees uit het onze lijstje ‘x waarom’ ook eens:
45x waarom we straalverliefd zijn op onze partner
7x waarom oranje voeding zo goed is
5x waarom de relatie met je broer verschilt van die met je zus
8 x waarom baby’s intelligenter zijn dan wij denken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme