Lisanne (31): ‘Zonder mijn moeder was ik de babytijd nooit doorgekomen’

Persoonlijk Laura Saija 10 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Al vrij snel in de relatie werd Lisanne zwanger van Twan. Ze waren een half jaar samen en net bij elkaar ingetrokken toen ze de positieve test in handen had.

De zwangerschap verliep gelukkig soepel, maar na de geboorte van Lynn had Lisanne het enorm zwaar. Tot haar moeder te hulp schoot.

Zonder mijn moeder wat ik de babytijd nooit doorgekomen

“Ik moest heel erg wennen aan mijn nieuwe leefstijl met een baby. De zorg kwam voor mijn gevoel voornamelijk op mij neer, want ik gaf borstvoeding. Elke nacht moest ik eruit om Lynn te voeden en Twan kon gewoon lekker blijven slapen.

Na een aantal weken begon ik geïrriteerd te raken van het feit dat Twan gewoon verder ging met zijn leven van voor de baby. Hij ging gewoon naar zijn werk, sliep lekker door en sprak weer met zijn vrienden af.

Gebroken nachten

In de tussentijd zat ik thuis met de baby en met gebroken nachten. Twan bood wel aan om ’s nachts te helpen, maar ik was nou eenmaal degene met melk dus meer dan Lynn uit haar bed pakken kon hij niet doen. Daarvoor moest ik hem ook nog eerst wakker maken, omdat hij haar niet hoorde huilen.

Voor mijn gevoel was ik de hele dag alleen maar met de baby bezig, ik had het zwaar onderschat. Mijn moeder voelde dit aan. Ze zag dat ik er aan onderdoor ging en bood aan om te komen helpen. Op een ochtend belde ze me en zei: “Lisanne, ik kom vandaag langs om je te helpen. Je hebt het nodig.” Ik was opgelucht en dankbaar voor haar aanbod, dus stemde ik meteen in. Uit mezelf had ik nooit haar hulp gevraagd namelijk.

Zorg overnemen

Die dag kwam mijn moeder langs en nam ze de zorg voor Lynn van me over. Ze zei dat ik even kon gaan liggen om wat rust te pakken. Het voelde als een verademing om even niet verantwoordelijk te zijn voor alles. Ik ging naar bed en viel in een diepe slaap. Mijn moeder zorgde voor mijn dochter.

Toen ik wakker werd, voelde ik me herboren. Ik had een paar uur ononderbroken slaap gehad en dat maakte een wereld van verschil. Mijn moeder had intussen de baby gevoed, verschoond en gewiegd. Ze had zelfs een avondeten voor me klaargemaakt, zodat ik niet meer hoefde te koken.

Moeder bleef komen

Mijn moeder bleef regelmatig langskomen om me te helpen. Haar emotionele hulp en praktische steun, was precies wat ik nodig had. Ze gaf me advies over borstvoeding, deed de was, liet me zien hoe ik Lynn in slaap kon wiegen en deelde haar eigen ervaringen als moeder. Haar aanwezigheid maakte me minder eenzaam.

Ook nam ze me af en toe mee naar buiten voor een wandeling. Volgens mijn moeder was frisse lucht en beweging in deze periode heel belangrijk. Samen met haar kon ik even ontsnappen aan de vier muren van ons huis en genieten van de natuur. Die momenten waren goud waard en gaven me nieuwe energie.

Vaderrol

Twan begon ook meer betrokken te raken bij de zorg voor Lynn. Hij zag hoeveel mijn moeder voor me deed en wilde zijn verantwoordelijkheid als vader serieus nemen. We spraken samen af om ‘s nachts om beurten voor Lynn  te zorgen, zodat ik wat meer slaap kon krijgen.

Na verloop van tijd begon ik me zelfverzekerder te voelen in mijn rol als moeder. Dankzij de hulp en ondersteuning van mijn moeder leerde ik om te gaan met de uitdagingen van mijn nieuwe rol als moeder. Deze periode heeft onze band enorm versterkt, zonder haar had ik het nooit gered.”

Schuldig voelen als je als moeder tijd voor jezelf neemt? ‘Ik merk dat ik mezelf vergeet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme