Wat als partner niet begrijpt hoe zwaar het moederschap is? ‘Voor je kind zorgen is ook werken’

Opvoeden Wilma Groothuis 28 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Amber (29). Het dilemma luidde: “Mijn partner begrijpt niet hoe zwaar ik het heb, wat kan ik doen?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Zware taak

“Acht maanden geleden zijn Maarten en ik ouders geworden van Sanne. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het ouderschap best pittig. Sanne huilt heel veel, zowel overdag als ’s nachts. Als ze op een dag meerdere huilbuien heeft en ik aan niks anders toekom wat betreft het huishouden en mezelf, vind ik dat best lastig. Maarten heeft gewoon geen idee hoe het is om een hele dag een baby met huilbuien bij je te hebben. Hij denkt: je bent toch thuis, je hoeft niet te werken, wat is er dan zo zwaar? Elke keer als we het hierover hebben, krijgen we een discussie of zelfs ruzie. Wat moet ik doen?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Amber. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Amber haar dilemma: “Mijn partner begrijpt niet hoe zwaar ik het heb, wat kan ik doen?”

Niet van deze tijd

Rieke – “Voor je kind zorgen is ook werken. Ja, je kiest ervoor, maar dat is bij een baan ook zo. Vooral dat eerste jaar zijn de zorgtaken super pittig, en waar we vroeger een hele gemeenschap van support hadden, sta je er als gezin nu vaak alleen voor. Ik vind zijn opmerkingen eerlijk gezegd niet van deze tijd. Heb je eerlijk gecommuniceerd dat het je pijn doet? Wellicht is het goed als hij wat dagen alleen gaat draaien. Dat het niet altijd fifty fifty kan is gewoon zo, maar dat hij geen begrip heeft voor jouw ervaring, is zeker niet oké. Jullie zijn een team, hij is er niet om jou de les te lezen. Sterkte! En ook: je doet het goed. Je bent genoeg. En je hebt er nu geen zak aan, maar het wordt echt beter.”

Je hebt tijd genoeg

Nel – “Sjonge jonge, als je de hele dag thuis bent, heb je tijd genoeg voor alles. Ik was 18 jaar toen ik moeder werd en ik ben altijd thuis geweest met mijn kind. Dan hoeft de man die werkt thuis niets meer te doen. Als dat nog teveel is voor je.”

Praten zonder verwijten

Manuella – “Je hebt een huwelijk en geen zakelijke overeenkomst. Het is ook zijn kind en natuurlijk kan je meer van hem verwachten. Laat hem een hele dag alleen voor jullie dochter zorgen en praat dan verder. En ik bedoel echt praten, zonder verwijten. Het gebrek bij vele stellen is goede communicatie.”

Het huis moet schoon blijven

Kim – “Tja, ik werk ook en doe het huishouden en de kinderen in mijn eentje. Mijn jongste hangt ook erg aan mij, maar dat is niet anders. Het huis moet toch schoon blijven.”

Minder gespannen over de huishouding

Kimberley – “Als moeder van een huilbaby die zeven maanden lang elke dag van 23.00 tot 06.00 uur gehuild heeft, kan ik uit ervaring spreken dat de spanning en de ruzies het er zeker niet beter op maken. Het helpt al een heel stuk als jullie iets minder gespannen doen als het huishouden een keer een dagje niet gedaan wordt. Mijn instelling tegenover mijn man is heel simpel: als het je stoort, dan doe je het maar lekker zelf en anders doe ik het op mijn manier, met de energie die ik ervoor heb. Mijn dochter is nu 7 jaar en heeft, voor een meisje, een best zware vorm van ADHD en loopt een beetje achter in haar ontwikkeling. Ze gaat tweeëneenhalf uur per dag naar een speciale school. Mijn huishouden is niet picobello in orde, maar mijn kind heeft elke dag schone kleding aan en ik kook minimaal om de twee dagen vers.”

Werken met je sodemieter

Theo – “Mijn moeder heeft zes kinderen opgevoed. Ze deed het huishouden, haalde boodschappen, ging naar het consultatiebureau en had ook nog tijd en aandacht voor ons. En ze piepte of zeurde nooit. Heel de maatschappij bestaat tegenwoordig uit prinsen en prinsessen. ‘Werken met je sodemieter’, zei ze altijd. Rusten doe je maar in bed. En we hebben een super jeugd gehad.”

Ga er lekker op uit

Saskia – “Ga er eens lekker op uit met een vriendin of je moeder voor een paar dagen. Niets voorbereiden thuis, gewoon de boel laten zoals het is. Een heerlijke ontspanning voor jou en een enorme eye opener voor hem.”

Niet klagen, maar dragen

Annemiek – “Je man zal zijn werk ook pittig vinden. Het hoort erbij. Niet klagen, maar dragen.”

De tropenjaren

Robin – “Poe, pittig! Ze noemen dit niet voor niets de tropenjaren. Maak duidelijke afspraken met elkaar wat betreft het huishouden. En als dat kan, schakel een schoonmaker in. Dat scheelt een boel werk en het maakt tijd vrij voor jullie als gezin om fijne dingen samen te ondernemen. En vergeet niet: jij staat 24/7 aan, hij doet dit niet op zijn werk. Zodra hij thuiskomt, verdelen jullie dus ook de zorgplicht. Zorg dat jij ook even uit de moedermodus kan door te sporten, te wandelen of een uurtje koffie te drinken. En dan zonder de kinderen, natuurlijk.”

Monique (55): ‘Het moederschap viel mij te zwaar, ik heb mijn gezin verlaten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme