Piemelknuffels zijn een rage onder kinderen, moet het verboden worden?

Nieuws Lisa van den Akker 28 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Wie onlangs op de kermis heeft rondgelopen kan ze mogelijk al hebben gezien, piemelknuffels. De knuffels in de vorm van (je raadt het al) een piemel, zijn razend populair. Onder pubers, maar ook onder kinderen en daar is nogal wat discussie over ontstaan.

Je kunt je er misschien wel iets bij voorstellen, maar de knuffel heeft dus de vorm van een penis. Met ballen en al. Het enige verschil is dat de piemelknuffels een paar schattige oogjes en een mondje hebben. De knuffel is er in veel verschillende maten, van een handformaat tot een grote knuffel van wel 80 centimeter.

Piemelknuffels op de kermis

Na de Huggy Wuggy-trend is er nu dus een nieuwe rage: piemelknuffels. Eerder werden de knuffels al gespot op kermissen in onder andere Tilburg, Sneek en Alkmaar, maar het is het Gelderse Berkelland waar nu ophef over de piemelknuffel is ontstaan. De Lokale BBB Berkelland wil namelijk een piemelknuffel-verbod. Zij vinden het niet normaal dat kinderen deze knuffels kunnen winnen. Tegen Omroep Gelderland zeggen zij: “Kinderen die gaan bij het winnen van deze knuffel dus met een piemelknuffel knuffelen. Dit is toch niet normaal? We moeten niet normaal gaan maken wat niet normaal is. Het lijkt ons heel erg goed om hier op de strepen te gaan staan.”

Meningen over piemelknuffel-verbod

Hierop ontstond direct een grote discussie, want piemelknuffels verbieden, is dat betutteling of volledig terecht? De meningen lopen hierover behoorlijk uiteen. Ed uit Hoorn zegt bijvoorbeeld tegen Noordhollands Dagblad: Speelgoedgeweren en -pistolen zijn er al jaren; die moeten verboden worden! Een speelgoedpiemel moet kunnen. Vreemd dat de grootouders die uit de jaren zeventig komen zich hieraan kunnen ergeren.”

Daar denkt Sonja uit Hoorn anders over: “De seksualisering bij vooral jonge kinderen is in volle gang. Het is niet normaal, maar wordt nu wel ’normaal’ gemaakt. Laat kinderen toch gewoon kind zijn!”, zegt zij tegen dezelfde krant.

In de Volkskrant wijdt columnist Thomas Hogeling zelfs een column aan de knuffel. “Het ongemak zit echt bij de volwassenen zelf, die blijkbaar erotische associaties hebben bij een eikel met een gezichtje”, schrijft hij daarin onder andere.

Maak gebruik van het haakje

Maar is het nu erg als jonge kinderen rondlopen met een piemelknuffel? Of is dat vooral onze eigen bekrompenheid? Famme vroeg het aan Naomi Dessaur, expert op het gebied van seksualiteit en veilig opgroeien. “Zo’n knuffel geeft een hele mooie opening om met je kind te praten over piemels en geslachtsorganen. Wat is dit eigenlijk? Wil je ermee knuffelen? En wat vind je er eigenlijk van? Het geeft een mooi haakje voor de seksuele opvoeding. Misschien ziet jouw kind het ook heel anders en is het gewoon kinderlijk gedrag. Het maakt je kind dan niet uit dat het een piemel is, maar wil hij er gewoon mee knuffelen omdat het zacht is. Het had dan net zo goed een troetelbeertje kunnen zijn.

Ik denk bovendien dat we de politiek niet nodig hebben om zoiets te verbieden. Dit gaat over opvoeden en ik denk dat je als ouder zelf heel goed kunt kijken wat passend is bij de leeftijd van je kind en wat niet. Aan de hand daarvan kan je bepalen wat je op de kermis kiest als prijs. Ik als moeder zeg bijvoorbeeld als mijn kind een speelgoedgeweer wil uitkiezen op de kermis: ‘Ik wil geen wapens in huis, dus ook geen nepwapens.’ Als ouder heb je daar geen politieke partij voor nodig, je kunt gewoon zeggen: ‘Die doen we niet, we kiezen gewoon wat anders.’

Mijn advies zou verder zijn voor ouders met kinderen met een piemelknuffel. Ga het aan, ga praten, geef voorlichting, stel vragen, wees nieuwsgierig, check of je kind vragen heeft en maak vooral gebruik van het haakje dat zo’n piemelknuffel geeft om het onderwerp aan te snijden.”

Op de kermis in Alkmaar. Fotograaf: Marco Schilpp

Wie is Huggy Wuggy: dit is het verhaal achter deze nieuwe trend onder kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme