Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 19 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoogzwanger en een hittegolf op komst? Zo blijf je koel

Een hittegolf kan voor niet-zwangeren al heftig zijn, laat staan als je (hoog)zwanger bent. Dan heb je het vaak al wat warmer, je hebt misschien last van opgezette voeten en die hoge temperaturen werken dan dus niet echt mee. Dit staat je daarom te doen als je hoogzwanger bent en het kwik stijgt.

Bereid je voor, want die hittegolf komt er. Met deze tips blijf je zo koel en cool mogelijk, ook als je hoogzwanger bent.

Zwanger en hitte

1. Vocht vasthouden

Heb je tijdens je zwangerschap sneller last van opgezette handen en voeten doordat je vocht vasthoudt? Houd hier dan rekening mee als er een hittegolf verwacht wordt. Schaf comfortabele slippers aan en doe je ringen af, zodat die niet vast komen te zitten om je vingers. Ga lekker met je voetjes omhoog en vraag je partner zo nu en dan om een voetmassage. Veel drinken geeft ook verlichting tegen vocht vasthouden.

2. Let op je zoutinname

Overmatig zout gebruiken is al niet heel goed voor je, maar tijdens je zwangerschap en al helemaal tijdens een hittegolf, kan je beter je zoutinname flink beperken. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam nog meer vasthoudt en dat wil je niet.

3. Houd een siësta

Heb je de mogelijkheid, doe dan een middagdutje op het heetst van de dag. Het liefst in een goed geventileerde, koele kamer. Zorg voor ademend beddengoed, want door de hormonen in je lichaam zweet je sowieso al meer dan normaal. Een dutje zorgt ervoor dat je lichaam de warmte kan afvoeren en die extra slaap kan je waarschijnlijk ook wel gebruiken om ontspannen en uitgerust de bevalling tegemoet te gaan.

4. Drinken, drinken, drinken

Lekker gekoeld water, water met een smaakje, water met een blokje ijs… Als je maar genoeg water drinkt, zo’n acht glazen op een hete dag.

5. Afkoelen in water

Neem een lauwwarm bad, een lauwe douche of ga lekker met je voeten in een badje zitten. Maak het water niet té koud, want daar krijg je het later juist weer extra warm van.

6. Doe het rustig aan en blijf in de schaduw

Lange wandelingen in de brandende zon zijn voor nu geen goed idee, dus doe het lekker rustig aan en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. We snappen dat een dagje strand lonkt, maar dat komt volgend jaar wel weer (sorry).

7. Eet verkoelende snacks

Leg wat plakjes komkommer, stukken watermeloen en gesneden ananas in de koelkast en eet daar tussendoor steeds wat van. Dat is lekker en verkoelend en het bevat ook veel vocht. Meer tips om gehydrateerd te blijven? Die lees je hier.

Tips om je kind goed te laten slapen tijdens een hittegolf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme