Veelgestelde vraag: hoe kun je zwanger worden van een dochter?

Kinderen Lise Steegmans 22 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

“Het maakt niet uit wat het wordt, als het maar gezond is.” Het is een uitspraak die je veel mensen met een baby op komst hoort zeggen. Toch kan het ook gebeuren dat je een hele sterke genderwens hebt. Heb je altijd al gedroomd van een dochter? Of heb je vier zoons en wil je nu wel eens een dochter? Zo ja, kun je dan actie ondernemen om jouw meisjeswens te laten uitkomen en zwanger te worden van een dochter?

Mensen met een meisjeswens waren lange tijd aangewezen op bijgeloof. Zo is een muts te dragen tijdens de daad een bekend trucje van vroeger. Maar met dank aan wetenschappelijk onderzoek en nieuwe technologie zijn er nu methodes om zwanger te worden van een dochter.

Kun je het geslacht van je baby zelf beïnvloeden?

Je voeding, je slaaphouding en het moment waarop je het kind verwekt, kunnen het geslacht van de baby beïnvloeden. Althans, dat is wat je op internet vindt als je googelt op zwanger worden van een dochter. Een vrouw die zwanger wil worden van een meisje moet overdag seks hebben, geen zout eten en veel fruit en melk binnenkrijgen. Heb je een jongenswens? Dan moet je juist veel rood vlees eten en in de avond seks hebben.

XY en XX

Toch werkt het in de realiteit net even anders. Het geslacht van een baby ligt vast op het moment van de bevruchting. Het hangt af van welke mannelijke zaadcel de vrouwelijke eicel bevrucht. De eicel van een vrouw bevalt alleen maar een X-chromosom, de zaadcel van een man bevat een X- of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind. Afhankelijk van welke zaadcel de eicel bevrucht, wordt het dus een jongen (XY) of een meisje (XX).

12x tekenen waaraan je kunt herkennen dat je zwanger bent van een meisje

Wat we weten, is dat zaadcellen met een Y-chromosoom harder zwemmen dan zaadcellen met een X-chromosoom. Maar ze sterven ook sneller. Gebaseerd daarop bestaat de aanname dat seks vlak vóór de eisprong zaadcellen met een X-chromosoom meer kans moeten hebben omdat ze langer moeten blijven leven. Net ná de eisprong zouden juist de zaadcellen die een jongetje voortbrengen meer kans moeten hebben omdat ze sneller zijn.

Welke invloed heb je?

Hoe zit het dan met het volgen van een streng dieet of het hebben van seks in de avond of overdag? Uit grote wetenschappelijke studies is niet gebleken dat er een verband is tussen het moment van de conceptie en het geslacht van het kind. Nog steeds raken er evenveel vrouwen zwanger van een jongentje als van een meisje. Ook je dieet en slaapritme of slaaphouding beïnvloeden niet het geslacht. De kans dat je zwanger raakt van een jongetje of meisje is vijftig procent.

Maar hoe komt het dan dat sommige vrouwen allemaal kinderen van hetzelfde geslacht krijgen? Ook al is de kans fiftyfifty, dat wil niet zeggen dat de genders van jongen meisje elkaar netjes om beurten afwisselen. De kans dat je zwanger raakt van een meisje is voor iedere zwangerschap vijftig procent.

Invloed in Nederland

In Nederland zijn medische ingrepen om het geslacht van je toekomstige baby te sturen nadrukkelijk verboden. Natuurlijke methodes zijn wel toegestaan. Daarbij kun je denken aan het dieet en het tijdstip van verwekking.

Hoe zwanger worden van een dochter?

In 2010 haalde de Nederlandse bioloog Annet Noorlander het nieuws met haar onderzoek naar zwanger worden van een dochter. Ze ontwikkelde twee natuurlijke methodes, een timingmethode en een dieetmethode, en leverde destijds het bewijs voor die methode. Het dieet, dat bestaat uit veel calcium en magnesium, in combinatie met de juiste timing verhoogt de kans op een meisje tot 81 procent.

Deze conclusie baseerde Noorlander destijds op een onderzoek onder 170 stellen, die graag een meisje wilden – met name omdat ze allemaal gemiddeld twee tot drie zoons in hun gezin hadden. De 170 koppels hadden samen, vóór het onderzoek, 358 zoons en twee dochters.

De vrouwen met een meisjeswens volgden een streng dieet waarbij ze veel melk dronken en veel groene bladgroenten zoals spinazie aten. Daarnaast speelt de timing, volgens Noorlander, een belangrijke rol. De stelregel is: hoe dichter bij de eisprong, hoe groter de kans op de zoon.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Baby fever. Rammelende eierstokken. Een grote kinderwens. We herkennen het gevoel waarschijnlijk bijna allemaal. Maar welke verschillende vormen van baby fever kunnen we onderscheiden?

Baby fever: welke vorm van baby fever heb jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme