Gina Koninkx
Gina Koninkx Body 9 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hè, hè, dit wist je al maar het is eindelijk bevestigd: zwangere vrouwen zijn in feite topsporters

Het vrouwelijk lichaam is een wonderlijk iets tijdens de zwangerschap. In negen maanden tijd groeit er een baby in je buik, een mensje. Dat die negen maanden makkelijk zijn heeft nog niet iemand gezegd. Je voelt je net een topsporter. Wacht eens even, onderzoek bevestigd nu ook dat zwangere vrouwen in feite júist topsporters zijn.

Zwangere vrouwen zijn in feite topsporters

Voor sommige zwangere vrouwen is het tussen de mooie momenten door toch negen maanden lang behoorlijk pittig. Een zwangerschap gaat je niet in de koude kleren zitten. Je lichaam verandert, veel vrouwen hebben last van vermoeidheid en zeker in het laatste trimester wordt eigenlijk alles behoorlijk zwaar. Dit alles kost enorm veel energie.

Dan hebben we het nog niet eens over het herstel van je lichaam en mind ná de geboorte van je kindje. Ook dat is een intensief proces en gebeurt niet in één dag. Dat dit zwaar is, weten we dus wel. Maar onderzoek bevestigd nogmaals hoe sterk zwangere vrouwen zijn.

Een bevalling is zwaarder dan een marathon lopen

Science Advances heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat zwangere vrouwen en duurlopers (atleten) behoorlijk wat gemeen hebben. Zowel zwangere vrouwen als duurlopers vragen van hun lichaam het zwaarst mogelijke als het gaat om uithoudingsvermogen. Hoewel de groep duurlopers nét iets meer de grenzen opzoekt, zijn het toch echt de zwangere vrouwen die deze groep opvolgen.

Het verbaast je dan natuurlijk ook niks hoe ontzettend vermoeiend een zwangerschap is. Logisch dat jij in de middag nog een uurtje extra op bed gaat liggen om wat energie te krijgen.

Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat een bevalling zwaarder is voor het menselijk lichaam dan een marathon lopen (en dat kunnen waarschijnlijk heel veel moeders beamen). Het wordt dus tijd dat jouw partner met een medaille aan komt zetten in het ziekenhuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Advances

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme