De reden waarom je het zo heerlijk vindt om je horoscoop te lezen (ook al geloof je er niet in)

Mind Gina Koninkx 7 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Volgens mij betrappen we onszelf hier allemaal weleens (of best wel vaak) op: even snel je horoscoop checken. Ook al geloof je er niet in en doe je het meteen af met ‘dit kan op iedereen van toepassing zijn’, probeer je toch enkele aanknopingspunten te zoeken. Waarom doen we dit toch?

Waarom je horoscoop lezen zo fijn kan zijn

Vrijwel alle online magazines hebben horoscopen in hun repertoire zitten (net als kranten, papieren magazines en tientallen websites). Hoewel veel nuchtere mensen roepen er niet in te geloven, blijven horoscopen toch onverminderd populair.

De afgelopen jaren lijkt het meer op te duiken dan ooit te voren: artikelen over je sterrenbeeld maar ook handvatten over hoe je je moet gedragen tijdens mercurius retrograde. Zelfs daghoroscopen blijven populair. Check jij die van jou ook regelmatig? Dat heeft een aantal redenen volgens experts.

1. We denken dat het écht over ons gaat

Volgens experts is je horoscoop toch een stukje houvast waar mensen naar op zoek zijn. In je horoscoop worden er vage uitspraken en beloftes geschetst (die je geheel zelf kunt interpreteren). Omdat het zo algemeen is, is het in feite toepasbaar op iedereen en denk je al gauw ‘wauw, dit gaat echt over mij’. Omdat je iets herkent, krijg je echt het gevoel dat de horoscoop ergens wel betrouwbaar is.

2. Je horoscoop biedt geruststelling en bevestiging

Psychoanalyst Galit Atlas durft zelfs een stapje verder te gaan en legt aan The New York Times uit dat we zelfs onze dag kunnen vormen naar een horoscoop. Horoscopen geven ons namelijk de illusie dat ons leven niet bestaat uit een reeks willekeurige gebeurtenissen, maar dat er een patroon in zit en niks toevallig gebeurt.

Voor ons gevoel leven we vaak in onzekere tijden (er is namelijk altijd wel wát gaande) en dan is het geruststellend om elke dag een soort van bevestiging te krijgen – via je horoscoop – en dat je weet wat je te wachten staat of dat wat er gebeurt geen toeval is.

LEES OOK: Heb jij één van deze 5 sterrenbeelden? Dan ga je enorme veranderingen tegemoet in 2020

3. Het placebo-effect van horoscopen

Je horoscoop is meestal positief van toon (je gaat een financiële meevaller krijgen, je komt een oude liefde tegen of mooiere tijden breken aan). Dit zet in feite een placebo-effect in werking waardoor je je beter gaat voelen.

Hoewel je misschien niet in horoscopen gelooft, geeft het je ergens toch een goed gevoel. Als je horoscoop je vertelt dat je een waardevol iemand weer gaat tegenkomen, kan je niet anders dan stiekem toch denken ‘oeh, wie dan?’. Extra veel reden dus om lekker die horoscoop te blijven lezen ‘s ochtends in de trein.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme