Alles wat je wilt weten over zwangerschapsdementie (en ja, het bestaat echt!)

Zwanger Laurien Bleeker 5 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Je vergeet zomaar een afspraak bij de tandarts en je vindt je telefoon opeens terug in de koelkast (gelukkig niet in de vaatwasser!). Je weet nu al niet meer wat je gisteren gedaan hebt en soms vergeet je zelfs soms welke dag het is. Oh en je bent een paar maanden zwanger. Yep, je lijdt hoogstwaarschijnlijk aan zwangerschapsdementie.

Vaak wordt er een grapje gemaakt dat je aan vergeetachtigheid lijdt door je zwangerschap, maar uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen écht aan een vorm van dementie lijden: zwangerschapsdementie.

Zwangerschapsdementie

Een onderzoek uit Australië laat blijken dat het echt bestaat, deze zwangerschapskwaal. Eerdere onderzoeken naar zwangerschapsdementie werden naast elkaar gelegd door een groep wetenschappers en daaruit bleek dat zwangere vrouwen ten opzichte van niet zwangere vrouwen vaker last hebben van afwezigheid, een slechter concentratievermogen en geheugenverlies.

Vooral in het eerste en tweede trimester van de zwangerschap gaat je geheugen erop achteruit…

Krimpend brein

Ander onderzoek laat zien dat bepaalde hersengebieden bij zwangeren zelfs krimpen! Door de hersenscans van nieuwe moeders te vergelijken met vrouwen zonder kinderen werd gezien dat de grijze stof in de hersenen verminderde, en laat daar nu ook het geheugen bij horen.

Pas twee jaar na de geboorte van de baby, herstelde de grijze stof zich gedeeltelijk. Niet gek dus dat je twee jaar na je bevalling, nog steeds wel eens afspraken vergeet.

Cocoonen

Natuurlijk ben je als je zwanger bent, vooral in het derde trimester, vooral bezig met jezelf, de baby in je buik en je naderende bevalling. Niet gek dus dat je hoofd niet met andere dingen bezig is en je daarom wel eens wat vergeet.

Duik lekker in die bubbel tot je de behoefte voelt om er weer stapje voor stapje uit te komen. En vergeet dan je sleutels niet voordat je de deur uit stapt met je kersverse mini in je armen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ScientiasEoswetenschap

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme