Hier kan een zwangerschapsketting goed voor zijn

Zwanger Maartje Scheffer 19 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Tijdens de zwangerschap kun je ervoor kiezen een zwangerschapsbelletje, ofwel zwangerschapsketting te dragen. Dat is een belletje aan een ketting dat continu geluid maakt wat bekend zal worden voor je baby. Hetzelfde geluid zou dan ook rust bieden na de geboorte.

Maar heeft een zwangerschapsketting wel echt zin? En is het veilig?

Waarom een zwangerschapsketting?

Het belletje aan een zwangerschapsketting rolt over je buik wanneer je beweegt en maakt daarbij een tinkelend geluid. Omdat je hem dichtbij je buik draagt, zou je baby dit geluid horen. Het zou een rustgevende werking hebben voor zowel moeder als baby.

De Maya’s in Mexico dachten altijd dat het helpt bij het beschermen tegen kwade geesten. En dat het zou helpen beschermengelen aan te trekken. In Nederland staan we hier iets nuchterder in, en wordt er soms geloofd dat het bekende geluid van het belletje na de geboorte rust kan bieden voor je baby.

Je kunt ook al tijdens de zwangerschap contact zoeken met je baby via het belletje. Eenmaal na de geboorte zou je het belletje bij je kunnen blijven dragen, of boven de wieg, in de kinderwagen of op de slaapkamer van je baby kunnen hangen.

Heeft het zin?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van een zwangerschapsbelletje. We weten wel dat baby’s vanaf week 20 tijdens de zwangerschap geluiden buiten de baarmoeder kan horen, en na de geboorte kunnen reageren op geluiden die al bekend voorkomen. Zo’n belletje kan een baby dus herinneren aan het leven in de baarmoeder, wat erg kalmerend kan zijn.

Echter worden geluiden die de baby opvangt in de baarmoeder verlaagt met 30 tot 40 decibel: dat is te vergelijken met een fluisterend gesprek. Het is dus discutabel of je baby echt zo veel meekrijgt van het belletje.

Zwangerschapsketting veilig?

Het dragen van een zwangerschapsketting is voor zover we weten veilig, en je verloskundige is er dus waarschijnlijk niet op tegen. Er werd ooit gezegd dat een zwangerschapsbelletje je baby in andere ligging zou kunnen krijgen, maar hiervoor is geen bewijs. En omdat je baby het belletje zo zacht hoort, is dat erg onwaarschijnlijk.

Heb jij ook zo’n vreemde dromen tijdens de zwangerschap? Alles over dromen tijdens de zwangerschap en wat ze betekenen.

Wanneer en hoe vaak moet je je baby in je buik voelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme