6x vreemde dingen die je kunt dromen als je zwanger bent, én wat ze betekenen

Mind Lisa van den Akker 8 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dromen zijn de weg naar het onderbewuste volgens Sigmund Freud. Interessante materie dus. Geleerden, wetenschappers en geïnteresseerden bestuderen dan ook al tientallen jaren dromen, en wat ze kunnen betekenen. Je kunt zelfs specifieke dingen dromen als je zwanger bent. Benieuwd naar deze dromen en wat ze betekenen? Wij vertellen het je.

Veel vrouwen slapen slechter tijdens de zwangerschap. Je ligt niet lekker, kunt niet makkelijk omrollen en hebt ook nog eens een schoppende baby in je buik. Al met al niet de ingrediënten voor een goede nachtrust. En om het nog wat erger te maken heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen ook nog last hebben van heftige dromen in het derde trimester van de zwangerschap.

Dromen als je zwanger bent

Interessant: zwangere vrouwen worden significant meer wakker van hun dromen dan niet-zwangere vrouwen. Bovendien hebben zwangere vrouwen drie keer meer kans om dezelfde nacht nog weer terug te vallen in een nare droom waar ze zojuist uit ontwaakten.

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat zwangere vrouwen drie keer meer dromen dan niet-zwangere vrouwen. Hoe het komt dat zwangere vrouwen zo veel meer dromen, is niet volledig bekend. Maar de onderzoekers denken dat het dromen en vaker wakker worden met elkaar te maken heeft. Wanneer je vaak wakker wordt, kan dit namelijk een trigger zijn voor nachtmerries en slechte dromen. Welke dromen vrouwen die zwanger zijn dan zoal hebben? Deze zes komen regelmatig voor.

10 x de meest voorkomende dromen en hun betekenis

1. Je geeft borstvoeding aan dieren

Old McDonald had a farm, maar dan anders. Relax, wanneer je dit droomt betekent dat dat je lichaam zich voorbereid op de taken die het binnenkort moet gaan vervullen.

2. Iedereen is in cartoon-stijl getekend

Ga je maar vast voorbereiden op urenlang Nickelodeon, want de baby is coming! Op deze manier proberen je dromen je voor te bereiden op een kinderlijke, onschuldige manier, zegt Tonay. Hopelijk wordt het niet in Dora-stijl…

3. Je ritst je buik open en haalt de baby eruit

Ja, volgens Tonay kunnen vrouwen die ‘s morgens veel last hebben van misselijkheid of andere zwangerschapskwaaltjes, dromen dat ze de baby zo uit de buik halen. Dit zorgt voor een tijdelijk gevoel van opluchting – maar als je wakker wordt is het toch best een scary droom.

Dromen dat je zwanger bent? Dit kunnen de redenen zijn

4. Je bevindt je middenin een grote natuurramp

Het komt niet doordat je teveel naar het nieuws gekeken hebt – natuurdromen komen vaak voor bij zwangere vrouwen die bezorgd zijn over een eigen kleine natuurramp: de baby.

5. Je hebt geen baby in je buik, maar een volledig 11-gangen diner

Volgens Tonay komt deze droom door simpelweg één ding: food cravings. En die heeft iedere zwangere vrouw wel, toch?

6. Je baby is net zo klein als een Barbie – en je raakt ‘m steeds kwijt

Vrouwen die steeds in hun hoofd hebben dat ze hun baby kwijt zullen raken of ergens zullen vergeten, zullen daar ook in hun dromen snel te maken mee krijgen.

Dromen (eh, nachtmerries) over je ex?! Dit zou zomaar de reden kunnen zijn…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme