Bereid je voor: 5x zwangerschapskwaaltjes ná je zwangerschap

Zwanger Laurien Bleeker 6 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Vergeetachtigheid, vocht vasthouden, cravings hebben naar de meest gekke dingen, misselijkheid, rugpijn: het zijn allemaal zwangerschapskwaaltjes waar je tijdens je zwangerschap last van kan hebben. Veel van die kwalen zijn gelukkig direct na de geboorte van je mini weg.

Maar helaas komen er dan andere kwaaltjes om de hoek kijken. Ongemakken waar je pas ná je zwangerschap mee te maken krijgt als je lichaam aan het ontzwangeren is. Bereid je dan ook voor op de volgende zwangerschapskwaaltjes die je na je zwangerschap tegen kan komen.

Zwangerschapskwaaltjes

De volgende kwaaltjes kunnen helaas van wat langere duur zijn:

Haaruitval

Was je haar prachtig vol tijdens je zwangerschap, dan is de kans groot dat na zo’n vier maanden je haar flink uit gaat vallen. Dit zijn vooral haren die hiervoor niet uitvielen, dus het is een normaal verschijnsel.

Het kunnen flinke bossen zijn, vooral na het wassen of borstelen van je haar, dus bereid je daarop voor. Heb je het gevoel dat je echt extreem veel haar verliest, dan kan je altijd even contact opnemen met je huisarts.

Verlies van urine

Je trekt een sprintje, springt ergens vanaf of niest plotseling en ja hoor, daar voel je nattigheid. Tijdens je zwangerschap worden je gewrichten weker en je spieren slapper en tijdens je bevalling staat er natuurlijk veel druk op je bekkenbodem.

Het is dan ook echt heel normaal dat je snel urine verliest na je bevalling. Dit wordt vanzelf minder en het is aan te raden om bekkenbodemspieren te doen zodat je spieren weer sterker worden en je met een gerust hart op de trampoline kan staan met je kind.

Vermoeidheid

Ook dit is een normaal zwangerschapskwaaltje ná je zwangerschap. Misschien heb je veel bloed verloren en is je ijzer laag? En je hebt niet te vergeten een kind gekregen waardoor je minder slaap krijgt en ook de verantwoordelijkheid kan energie kosten.

Zorg goed voor jezelf en doe een middagdutje mee. Eet en drink gezond en ga lekker buiten wandelen, dat geeft je energie. Blijft de extreme moeheid je achtervolgen? Neem dan eens contact op met je huisarts hierover.

Conditie, of beter gezegd: welke conditie?

Hoe goed je conditie ook was voor je bevalling, er is weinig van over. Je bent al buiten adem als je even de trap op en neer moet lopen. Je lichaam heeft maandenlang hard moeten werken en een mini mensje gecreëerd, daarna heb je dit mensje op de wereld gezet en daar was veel energie voor nodig, op welke manier je dat ook gedaan hebt.

Zwetend wakker worden

Nog zo’n fijn zwangerschapskwaaltje. Je bed is helemaal nat, zo nat dat je even denkt dat je in bed geplast hebt… Maar nee, je bent zwetend wakker geworden. Het hoort erbij, het is overtollig vocht dat je al die tijd hebt vastgehouden en dat komt er nu weer uit. Het is niet blijvend, maar soms wel vervelend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme