Deze 4 tips maken de terugkeer op je werk na je zwangerschapsverlof makkelijker

Zwanger Gina Koninkx 31 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Je viel van de ene fulltime job in de ander: het moederschap. Na de bevalling mocht je wekenlang genieten van je kersverse gezinnetje maar écht een vakantie is dat natuurlijk niet. Het moederschap is enorm zwaar en op een gegeven moment zul je ook nog eens de terugkeer naar de werkvloer moeten maken na je zwangerschapsverlof. Poeh.

Belangrijk is vooral om te weten waar je recht op hebt na je zwangerschapsverlof.

Terugkeren op werk na je zwangerschapsverlof

Niet iedere werkgever is daar namelijk helemaal goed van op de hoogte, of doet alsof zijn neus bloedt.

1. Denk goed na over het voeden

Dat is met name belangrijk als je je kindje borstvoeding geeft. Maak van te voren een goede planning voor het kolven zodat daar een bepaalde structuur in blijft zitten. Je werkgever is je van alles verplicht maar niet alle new moms weten precies wat zij kunnen verwachten op hun werk. Weet jij bijvoorbeeld hoe lang je mag kolven tijdens je werkdag? Mama’s opgelet! Dit zijn jouw rechten als je wilt kolven op je werk.

2. Bereid je er voor zover dat kan op voor

Het gaat een enorme verandering zijn om niet meer dagelijks met je baby te zijn en, mama, dat is zwaar! Natuurlijk verlang je ook wel weer naar wat meer vrijheden en je gezellige collega’s maar dat betekent ook het einde van jullie cocoon periode. Probeer je daar mentaal op tijd op voor te bereiden en schuif dit niet naar voren tot de zondag voordat je nieuwe werkweek weer begint. Praat erover, juist ook met je partner.

3. Denk na over een routine

Straks heb jij eigenlijk gewoon twee jobs: die op de werkvloer en die als moeder. En dat is erg pittig, zeker in het begin. Probeer daarom van te voren al een goede routine te bedenken voor je kindje en voor jou en je partner. Een strakke planning is – soms – het halve werk. Zelfs van tevoren bedenken wanneer je de wasjes doet en het huishouden kan al helpen.

4. Zondag is jouw plandag

Hoe burgerlijk het ook klinkt, in het weekend plan jij de week vooruit. Zo doe je de grootste boodschappen en weet je precies wat je op maandag gaat koken. Klinkt heel saai, maar dit gaat je enorm veel tijd besparen. The key: lijstjes, lijstjes en lijstjes. Zo krijg jij dat moedermanagement zo onder de knie.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme