10 redenen om een doula bij je bevalling te overwegen

Bevallen Lisa van den Akker 8 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

De geboorte van je kind is een unieke en onvergetelijke gebeurtenis. Het is een emotioneel en fysiek intensieve ervaring waarbij de rol van een doula, een ervaren geboortebegeleider, steeds meer erkenning krijgt. Twijfel jij nu nog of je een doula wilt bij je bevalling? Wij zetten tien redenen op een rij om het wél te doen.

Een doula biedt aanstaande moeders en hun partners emotionele en fysieke steun gedurende de hele zwangerschap, bevalling en postpartumperiode. Of het nu gaat om het geruststellen van angsten, het delen van waardevolle kennis of het vergroten van het zelfvertrouwen, een doula kan een onmisbare bron van ondersteuning zijn.

Waarom een doula?

In dit artikel vertellen we je tien redenen waarom het hebben van een doula tijdens de bevalling van onschatbare waarde kan zijn.

Emotionele support

Een doula biedt emotionele steun aan de aanstaande moeder en haar partner. Ze is er om geruststelling en aanmoediging te geven gedurende het hele geboorteproces, wat kan helpen bij het verminderen van angst en stress. De aanwezigheid van een doula heeft daardoor vaak een kalmerende en geruststellende werking, waardoor de moeder zich veiliger en meer ontspannen voelt.

Continuïteit van zorg

In tegenstelling tot artsen en verpleegkundigen, die mogelijk tijdens de bevalling kunnen wisselen, blijft een doula constant aanwezig bij de aanstaande moeder. Deze continuïteit van zorg zorgt voor een vertrouwensband tussen de doula en de moeder, waardoor de bevallingservaring positiever en persoonlijker wordt.

Deskundige begeleiding

Een doula heeft uitgebreide kennis van geboorte en is goed op de hoogte van de verschillende opties en procedures. Ze kan informatie verstrekken, vragen beantwoorden en helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Dit stelt de aanstaande moeder in staat om haar eigen geboorteplan op te stellen en een beter begrip te hebben van het verloop van de bevalling.

Comfort en verlichting

Tijdens de bevalling kan een doula verschillende dingen toepassen om de moeder te helpen ontspannen en de pijn te verlichten. Van massage en ademhalingstechnieken tot het bieden van fysieke ondersteuning en het aanreiken van water, een doula is getraind om een comfortabele omgeving te creëren en het ongemak te verminderen.

Versterking van partnerschap

Een doula is er niet alleen voor de aanstaande moeder, maar ook voor haar partner. Ze moedigt de partner aan om actief betrokken te zijn bij het geboorteproces en biedt ook de partner daarbij ondersteuning en begeleiding. Door dit partnerschap te versterken, kan de aanwezigheid van een doula de geboorte-ervaring voor beide ouders verrijken.

Geboorteadvocaat

Een doula fungeert als geboorteadvocaat voor de wensen en behoeften van de aanstaande moeder. Ze zorgt ervoor dat de moeder haar stem kan laten horen en dat haar voorkeuren worden gerespecteerd. Een doula kan ook helpen bij het communiceren met medisch personeel en bijdragen aan het behoud van een positieve en respectvolle geboorteomgeving.

Verbeterde communicatie

Tijdens de bevalling kan stress de communicatie tussen de aanstaande ouders en het medische personeel bemoeilijken. Een doula kan fungeren als brug tussen beide partijen, door te helpen bij het stellen van vragen, het verduidelijken van informatie en het bevorderen van een open en effectieve communicatie.

Hogere tevredenheid

Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een doula tijdens de bevalling leidt tot een hogere mate van tevredenheid bij moeders. Het gevoel van ondersteuning, empowerment en het hebben van een stem in het geboorteproces dragen bij aan een positievere ervaring. Een doula kan ook bijdragen aan een lager aantal medische interventies en keizersneden.

Postpartum ondersteuning

Het werk van een doula eindigt niet na de bevalling. Ze biedt ook fijne ondersteuning tijdens de postpartumperiode. Een doula kan helpen bij borstvoeding, emotionele schommelingen, zorg voor de pasgeborene en het bieden van hulp aan nieuwe ouders.

Onvergetelijke herinnering

De aanwezigheid van een doula tijdens de geboorte creëert een blijvende herinnering aan dit belangrijke moment in het leven van een gezin. De steun, begrip en zorg die een doula biedt, vormen een onschatbare toevoeging aan de geboorte-ervaring en zorgen voor kostbare herinneringen om te koesteren.

Anna-Louise is post-partum doula: ‘Het was voor mij een harde landing in het moederschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme