5x ‘ongebruikelijke’ vragen die je kunt stellen voor je zwangerschapsverlof

Ouderschap Valéry de Voijs 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De dag is eindelijk daar: jij mag met de voetjes omhoog en gaan genieten van je zwangerschapsverlof. Waarschijnlijk heb je je verlof goed voorbereid, maar volgens Auteur Stephanie Kramer is het handig om deze vragen aan jouw baas te stellen.

Hier komen ze: een aantal ongebruikelijke vragen die je kunt stellen voor je zwangerschapsverlof begint.

Voorbereiden van je zwangerschapsverlof

Stephanie Kramer, is werkzaam bij de HR-afdeling van L’Oréal in Amerika en schreef onlangs het boek An Empowered Approach to Navigating Pregnancy and Work. Hier gaf zij handige tips tijdens het voorbereiden van een zwangerschapsverlof.

Wil je mij feedback geven?

Het is handig om een momentje in te plannen met je baas om hem of haar om feedback te vragen. Idealiter kom jij je verantwoordelijkheden na en is jouw baas positief over je. Als er toch wat verbeterpunten zijn, wil je deze liever weten vóór jouw verlof begint. Op die manier zul je na jouw verlof precies weten waar je aan toe bent en waar je aandacht naar toe zal (moeten) gaan. Scheelt weer wat onaangename verrassingen.

Hoe denk je over de overdracht?

Waarschijnlijk heb je zelf al nagedacht over bepaalde verantwoordelijkheden die jij aan iemand anders zal overdragen. Je kunt hier al ideeen over hebben, maar het is handig om bij je baas te checken hoe hij of zij hier over denkt. Daarbij wil je een maand van te voren dingen waarschijnlijk op papier hebben, of uitgezocht hebben voor je vervanger. Zo voorkom je last minute stress.

Hoe ziet mijn dagelijkse routine er nu uit?

Kramer adviseert iedere moeder om voorafgaand aan je zwangerschapsverlof aandacht te schenken aan je dagelijkse routine. Dit is niet alleen handig voor de overdacht, maar dit zal jou ook rust geven voor wanneer je weer terug komt. Zorg bijvoorbeeld ook dat je bureau opgeruimd is, en oriënteer jezelf vast naar de locatie van een kolf kamer.

Waar liggen mijn grenzen?

Vraag jezelf waar jouw grenzen liggen. Wellicht vond je het voorheen niet erg om e-mails in het weekend te beantwoorden, maar is dat nu veranderd. Kramer benadrukt daarbij dat het essentieel is om deze grenzen bij jouw baas en collega’s aan te geven.

Waar krijg ik energie van?

Vraag jezelf af waar jij energie van krijgt. Een carrière in combinatie met het moederschap kan namelijk soms best pittig zijn. Het is daarom belangrijk dat je iets vindt waar je energie van krijgt. Zorg dat je deze dingen toepast voor of tijdens je werk.

Naast deze vragen zul je hoogstwaarschijnlijk nog een heleboel andere vragen hebben die voor jou belangrijk zijn. Schrijf alles van te voren op, zodat je niets vergeet en geniet vooral van je vrije tijd.

Langer bevallingsverlof? ‘Je bent niet binnen drie maanden weer jezelf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme